ERDOGAN SPREMA KRVAVI JURIŠ: Turska sprema veliku vojnu operaciju pre stupanja Bajdena na mesto predsednika

Novosti online

28. 12. 2020. u 09:33

POLITIČKI ekspert Hamida Renkusogulari najavila je da bi Turska mogla preduzeti veliku vojnu akciju sa ciljem zauzimanja Ajn Ise u Siriji, pre nego što DŽo Bajden bude inaugurisan za predsednika SAD.

ЕРДОГАН СПРЕМА КРВАВИ ЈУРИШ: Турска спрема велику војну операцију пре ступања Бајдена на место председника

Foto AP

- Prisustvo Turske u severnoj Siriji postalo je značajno zahvaljujući Sjedinjenim Državama, tačnije zahvaljujući (Donaldu) Trampu. Tramp je odlučio da se povuče i otvorio je vrata Turskoj da uđe na sever Sirije. Erdogan ima dogovor sa Trampom o Kurdima. Drugim rečima, postoje obećanja koja je Tramp dao Erdoganu. Za razliku od Trampa, Bajden možda neće želeti da nastavi ujedinjenje Kurda ili, što je najvažnije, možda neće ukinuti IPG i PKK. Erdogan, zabrinut zbog ovih mogućnosti, želi još malo ukloniti Kurde sa turske granice, iskorišćavajući krizu koji se dogodila tokom izbora u SAD-u. Zbog toga želi da preuzme Ajn Isu. On samo žuri da iskoristi izbornu krizu u SAD-u. Međutim, Rusija je ovo shvatila kao priliku i počela je da vrši pritisak na SDF (Sirijske demokratske snage) zbog turske pretnje i želi da oni predaju grad sirijskoj administraciji. Tramp je takođe koristio napade Turske kao sredstvo pritiska i primorao Kurde da likvidiraju YPG. Sada to čini i Rusija. Prema mojoj proceni, Turska će preduzeti akciju do 20. januara kada će Bajden biti inaugurisan. Ova operacija biće blokirana ako Rusija nagovori Kurde, međutim, Tramp vrši pritisak na Kurde da ne prihvate rusku ponudu. Izgleda da je turska operacija i dalje velika mogućnost - smatra Hamida.

Hamida je komentarisala i odnose Rusije i Turske.

- Interesi Turske i Rusije na svim frontovima počeli su da budu suprostavljeni, ali partnerstvo se nastavlja. Rusija je videla da joj odgovara držanje Turske u svojoj blizini i njihovo udaljavanje od SAD. Zbog toga postoji partnerstvo koje je ponekad u krizi, a ponekad čini ustupke. Ovo partnerstvo niti rešava krizu Idliba, niti koristi političkom rešenju sirijske krize. Ako dođe do rešenja, bilo bi to uprkos Turskoj. Nikad ne znamo kada će konci puknuti, ali Rusija ne može zauvek da pravi kompromise - izjavila je ona za Duran.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (1)

Komandant 1001

28.12.2020. 10:28

Erdogane bre, seti se turske armade koja je vekovima počela ratovati i kako je slavno zvaršila.Ostavi se rata Erdogane tako ti Allaha !