AMERIKANCI IZGUBILI MILIONE: Zbog "glupih grešaka" propalo testiranje moćnog hipersoničnog oružja

Novosti online

24. 12. 2020. u 20:38

POKUŠJA Agencije za napredne istraživačke projekte Ministarstva odbrane SAD (DARPA) i Ratnog vazduhoplovstva SAD da prošle sedmice testiraju prototip hipersonične rakete, projektovane u okviru programa "Hok" (HAWC) završio se neuspehom, saopštava portal "Er fors magazin", pozivajući se na svoje izvore. Ova informacija nije zvanično potvrđena.

АМЕРИКАНЦИ ИЗГУБИЛИ МИЛИОНЕ: Због глупих грешака пропало тестирање моћног хиперсоничног оружја

Foto: EPA

- To nije problema sa konstrukcijom, to su glupe greške. Siguran sam da biste čuli za to da se imalo šta slaviti - rekao je izvor portala.

On nije precizirao za kad su zakazana sledeća ispitivanja, ali je istakao da se to sigurno neće dogoditi do kraja decembra.

Tokom testiranja američke vazduhoplovne snage i DARPA podigle su u vazduh avion za telemetrijska merenja i očistile područje za testiranje, ali raketa na kraju nije lansirana sa aviona B-52 na koji je bila instalirana, saopštio je izvor.

Međutim, ne navodi se konkretan uzrok problema.

Prema navodima izvora portala, u ispitivanje je bio uključen proizvod američke kompanije "Lokid Martin".

DARPA je u septembru saopštila da su uspešno testirani prototipovi hipersoničnih raketa. Agencija je isticala da su spremni da započnu prva testiranja u uslovima slobodnog leta.

Trenutno se u SAD pravi nekoliko hipersoničnih raketa. Pentagon je ranije priznao da u toj oblasti zaostaje za Rusijom i Kinom.

 (Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)