ORBAN SE OGREŠIO O SRBIJU: Najviša pravosudna institucija EU u Luksemburgu zaključila da je Mađarska nezakonito vraćala migrante

I. STANOJEVIĆ

22. 12. 2020. u 18:13

BUDIMPEŠTA se grubo ogrešila o migrante koji su utočište potražili u Evropi, ali i o Srbiju, gde su izbeglice vraćane bez osnova.

ОРБАН СЕ ОГРЕШИО О СРБИЈУ: Највиша правосудна институција ЕУ у Луксембургу закључила да је Мађарска незаконито враћала мигранте

Međa između Mađarske i Srbije / Foto Tanjug-AP

Ovaj zaključak Suda pravde u Luksemburgu, najviše pravosudne institucije EU, stavlja Mađarsku i njenog premijera Viktora Orbana - na optuženičku klupu.

Presuda kaže da je Budimpešta kršila i zakone EU zatvarajući migrante u "tranzitne zone" i sprečavajući ih da podnesu zahteve za azil. Sud je utvrdio da je "Mađarska pogrešila što je prisilno, uz pomoć policije, proterivala u Srbiju osobe koje nisu ni srpski, a ni državljani EU." Po pravilima EU, u zemlju iz koje su migranti došli, ovom slučaju u Srbiju, mogli su da budu vraćeni samo ukoliko im se ne odobri azil. Izbeglice su, međutim, proterivane nazad u Srbiju, iako vlasti nisu ni odlučivale o zahtevima za azil.

- Granica Mađarske i Srbije lišena je bilo kakve infrastrukture - navodi se, takođe, u sudskoj odluci.

Proletos je isti sud naložio Mađarskoj da zatvori tranzitne zone u kojima su držani migranti i presudio da su oni zadržavani protivpravno, često duže od godinu.

Orban, međutim, zajedno sa Poljskom, od istog suda traži da ispita zakonitosti mehanizma o raspodeli novca iz fondova EU. Pravila, naime, nalažu da se pare iz briselske kase daju isključivo članicama EU koje poštuju zakonski osnov Unije. Dok bude trajalo ispitivanje da li je ta uslovljenost zakonita, ove dve zemlje neće davati doprinos Fondu za pomoć najugroženijima od pandemije virusa korona, ali će nesmetano imati pristup kasi EU. Upućeni kažu da proces može da potraje i do dve godine.

GREŠAN I ZBOG BRAKA

U PODUŽEM lancu tema oko kojih se Orban ne nalazi na istoj "talasnoj dužini" sa Briselom, još jedna je dobila epilog na Sudu pravde EU. Mađarska je pogrešila što je brak definisala kao zajednicu žene i muškarca u kojoj samo žena može biti majka, a muškarac - otac. Istopolni brakovi zabranjeni su mađarskim ustavom iz 2012. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri