PUTIN KROTI CENE: Predsednik Rusije naterao nadležne da zaustave poskupljenja

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

15. 12. 2020. u 08:15

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin je naterao vladu i nadležna ministarstva da zaustave rast cena osnovnih prehrambenih proizvoda.

ПУТИН КРОТИ ЦЕНЕ: Председник Русије натерао надлежне да зауставе поскупљења

Foto AP

Već od 1. januara će biti limitirane cene šećera i ulja i to ograničenje bi trajalo tri meseca. Upravo tim proizvodima su drastično skočile cene, što je izazvalo nezadovoljstvo građana.

Epidemija korone je uticala na to da realni dohoci u Rusiji padnu za 4,3 odsto, a u tom razdoblju cena šećera je skočila čak 71 odsto. Predsednik Putin je javno progovorio o rastu cena na osnovne proizvode na savetovanju 9. decembra. On je otvoreno rekao da jednom delu stanovništva rast cena osnovnih proizvoda pravi velike probleme.

KREDITI KAO U SAD I EU

Poznati ruski milijarder Oleg Deripaska smatra da je rast cena u Rusiji plod visokih bankarskih kamata na kredite. On ističe da bi bilo neprirodno kad poljoprivrednici ne bi tražili povećanje cena ili im treba davati povoljnije kredite kao što ih imaju u SAD i Evropskoj uniji.

- U vreme kad raste broj nezaposlenih i primanja se smanjuju, a osnovni prehrambeni proizvodi poskupljuju, gde vi gledate - upitao je Putin ministre, dodavši da će poskupljenja samo smanjiti ugled vlasti u narodu.

Proizvođači ulja i šećera su nastojali da prate svetske cene i to je glavni razlog za poskupljenje. Oni objašnjavaju da im se po niskim cenama ne isplati prodaja na domaćem tržištu.

Maksim Rešetnikov, ministar ekonomskog razvoja Rusije, izjavio je da će proizvođači šećera, hleba i drugih proizvoda od brašna, dobiti državnu podršku.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina