ALIJEV ZAPRETIO: Gvozdenom pesnicom ćemo slomiti jermenske snage!

Beta

12. 12. 2020. u 21:18

PREDSEDNIK Azerbejdžana Ilham Alijev zapretio je danas da će gvozdenom pesnicom slomiti jermenske snage, posle uzajamnih optužbi dve strane za kršenje mirovnog sporazuma kojim je okončan žestok šestonedeljni sukob oko oblasti Nagorno-Karabah.

АЛИЈЕВ ЗАПРЕТИО: Гвозденом песницом ћемо сломити јерменске снаге!

Foto: Arhiva Novosti

- Jermenija ne bi trebalo da počinje sve ispočetka. Mora da bude veoma oprezna i da ne planira nikakvu vojnu akciju. Ovaj put ćemo ih uništiti u potpunosti. To ne sme da bude tajna ni za koga - rekao je Alijev.

Zvaničnici Nagorno-Karabahaž naveli su da je vojska Azerbejdžana sinoć započela napad u kojem su ranjena tri službenika tog regiona.

Ruski mirovnjaci koji nadgledaju sprovođenje sporazuma u Nagorno-Karabahu prijavili su da je juče prekršeno primirje u regionu Gadrut, a Ministarstvo odbrane Rusije u današnjem izveštaju nije navelo koja strana je prekršila sporazum. 

Potom je Ministarstvo odbrane Jermenije optužilo vojsku Azerbejdžana da je danas izvela napad na jugu Nagorno-Karabaha.

Alijev je reagovao, okrivivši Jermeniju za nove sukobe.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana navelo je večeras da su njegove snage osujetile jermenske "provokacije" i obnovile primirje.

Novi sukobi označavaju prvo značajno kršenje mirovnog sporazuma postignutog 10. novembra uz posredstvo Rusije. 

Prema tom sporazumu, Azerbejdžan je povratio kontrolu nad delovima Nagorno-Karabaha i okolnim teritorijama u kojima su jermenske strane bile na vlasti od 1994. godine, kada je okončan rat dve strane.

Tokom 44 dana borbi započetih krajem septembra poginulo je više od 5.600 ljudi, a Jermenija je bila primorana da prihvati mirovni sporazum nakon što je vojska Azerbejdžana prodrla duboko u teritoriju Nagorno-Karabaha.

Rusija je u tom regionu razmestila oko 2.000 mirovnjaka koji će najmanje pet godina nadgledati sprovođenje sporazuma i organizovati povratak izbeglica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom