OGROMAN KORAK U OSVAJANJU SVEMIRA: Novi ruski projekat - orbitalna stanica koja će raditi beskonačno

Novosti online

12. 12. 2020. u 08:05

NOVA ruska orbitalna stanica, na čijem projektu radi raketno-kosmička korporacija „Energija“, može da radi beskonačno dugo.

ОГРОМАН КОРАК У ОСВАЈАЊУ СВЕМИРА: Нови руски пројекат - орбитална станица која ће радити бесконачно

Foto: Depositphotos

- Rok trajanja je neograničen - navodi se u dokumentima korporacije u koje je RIA Novosti imala uvid.

Trajnost se postiže u prvom redu menjanjem modula.

Prema rečima rukovodioca Instituta kosmičke politike Ivana Mojsejeva, slična ideja je pre pet godina bila predložena „Roskosmosu“.

- Pogledajte ruski deo Međunarodne kosmičke stanice. Decenije su prošle a on još nije dovršen. Postavlja se pitanje: Šta raditi nakon što se završi eksploatacija? Ako se u startu krene od principa da je modul odslužio svoj vek i da se zamenjuje drugim, onda stanica postaje ‘večna’ - objašnjava on.

Rusija ima veliko iskustvo u izgradnji orbitalnih stanica, ali je za svaku koja je do sada urađena određen rok korišćenja.

Stanica „Mir“ je prvobitno trebalo da bude u upotrebi pet godina, a radila je 15. Predviđeni rok upotrebe MKS bio je 15 godina, ali stanica traje 26 godina, a razmatra se mogućnost njene upotrebe do 2030. godine.

Do sada nikada nije razmatrana mogućnost da ona traje večno.

Zamenik glavnog konstruktora u korporaciji „Energija“ Vladimir Solovjov je u oktobru rekao da će po konstrukciji nova stanica ličiti na stanicu „Mir“.

Sastojaće se od najmanje pet modula – od osnovnog do komercijalnog u koji bi moglo da se smesti četvoro turista i koji bi imao i bežični internet.

Prema planu, modula bi se izvodili u orbitu uz pomoć raketa-nosača „Angara – A5“ sa kosmodroma Pleseck ili Istočni.

Kada jednom stanica bude gotova ona bi trebalo da bude veća od stanica „Mir“ i ruskog dela MKS, a njen položaj u orbiti na visini od 400 kilometara i pod uglom od 98 stepeni, omogućio bi nadgledanje cele površine Zemlje, pre svega Arktika i Severnog morskog puta.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)