NAJEMOTIVNIJI GOVOR ANGELE MERKEL: Nemačka kancelarka udarala šakom o govornicu i preklinjala - ovakvu je niko video nije (VIDEO)

Novosti onlajn

10. 12. 2020. u 21:00

НАЈЕМОТИВНИЈИ ГОВОР АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ: Немачка канцеларка ударала шаком о говорницу и преклињала - овакву је нико видео није (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Jutjub/ FOCUS Online

IAKO je Nemačka zemlja koja trenutno u Evropi ima neke od najstrožih mera za sprečavanje širenja korona virusa, brojke u toj državi se ne smanjuju. Tokom jučerašnje rasprave u parlamentu o državnom budžetu za sledeću godinu, kancelarka Angela Merkel održala je veoma neobičajen i emotivan govor i to baš o ovim merama.

Naime, kancelarka je jednim sugestivnim nastupom pokušala da ukaže na potrebu da se što pre uvedu još oštrije mere ograničenja javnog života i to na teritoriji cele zemlje.

Merkelova je netipično gestikulirala tokom govora, udarala šakom o govornicu, pa čak gotovo preklinjala.

Iako se obraćala poslanicima, delovalo je kao da se obraća svim građanima.

- Do Božića je samo još 14 dana – samo 14 dana! Moramo preduzeti sve što je u našoj moći da ne dođemo ponovo u situaciju eksponencijalnog rasta broja zaraženih. Ja vam kažem: ukoliko sada do Božića budemo imali previše kontakata, i onda zbog toga to bude poslednji Božić koji smo proveli s našim dedama i bakama, onda to znači da smo nešto pogrešno uradili. To ne bismo smeli da dozvolimo, dame i gospodo! - bila je sasvim jasna Angela Merkel.

Kako ocenuje Kristof Štrak u tekstu za DW to je trebalo da bude govor u kom Angela Merkel sumira svojih 15 godina na funkciji, međutim pandemija je to promenila.

- Kakav govor! Omamljujući, upozoravajući, molećiv i zahtevan - napisao je on.

Merkel je pomenula i zvanične podatke o broju umrlih tog jutra – 529 za 24 časa. Tužan rekord. Stoga je odlučno stala iza saveta Leopoldine (Nemačka nacionalna akademije nauka) i drugih naučnih eksperata, da se u Nemačkoj pooštre mere pred Božić i Novu godinu. Škole bi trebalo na vreme zatvoriti; manje kontakata – najbolje bez ikakvih društvenih kontakata, osim sa članovima porodice i više discipline nego do sada.

Strože mere neizbežne?

I pored apela kancelarke da se poštuju postojeće, čini se da su strože korona mere neizbežne. Brojke koje Institut Robert Koh (RKI) objavljuje svakog jutra na svojoj veb-stranici danima i nedeljama su sumorne. U četvrtak (10.12.) ujutro one izgledaju ovako: od početka pandemije u Nemačkoj je više od 20.000 ljudi umrlo od posledica korone. Tačnije, broj smrtnih slučajeva od korone u toj zemlji u poslednja 24 sata porastao je za 440, na ukupno 20.372.

Istovremeno, zabeleženo i 23.679 novih infekcija – 1.633 više nego prošlog četvrtka.

Niko više ne može da kaže da Nemačka nema ogromne probleme. Ili da su do sada preduzete mere imale efekta – iako neki smatraju da apsolutne brojke nisu previše značajne i zato pre gledaju na sedmodnevnu vrednost R na saveznom nivou.

Najnoviji podaci RKI pokazuju da je trenutno ta vrednost 0,99 (prethodni dan: 1,02). To znači da, statistički gledano, 100 zaraženih zarazi 99 novih ljudi. Ta vrednost opisuje širenje infekcije u poslednjih 8 do 16 dana. Ako je dugo ispod 1, to znači da proces zaraze jenjava.

Situacija loša u Bavarskoj i Saksoniji

Ali, u ovom trenutku ne može biti ni govora o „procesu infekcije koji jenjava“. Zato posebno pogođene savezne pokrajine, Bavarska i Saksonija vrše pritisak da se uvedu još oštrije mere ograničenja u čitavoj zemlji kako bi se pandemija stavila pod kontrolu.

U Saksoniji će od sledećeg ponedeljka biti zatvorene škole, obdaništa i većina prodavnica, osim onih s prehrambenim proizvodima. Ta pokrajina je postala najveće žarište pandemije u Nemačkoj.

U Bavarskoj, koja takođe ima natprosečan broj zaraza u poređenju s drugim saveznim pokrajinama, od srede (9.12.) su na snazi stroža pravila, poput ograničenja izlaska iz stana, zabrane prodaje alkohola u centrima  gradova i policijskog časa u mestima koja su žarišta zaraze.

Medicinski stručnjaci najvećim delom takođe smatraju da su strože mere neophodne i da bi ih trebalo što pre uvesti kako bi se sprečilo preopterećenje zdravstvenog sistema. Pretpostavlja se da će kancelarka Angela Merkel već ovog vikenda ponovo razgovarati s pokrajinskim premijerima kako bi dogovorili zajedničke mere za čitavu zemlju.

S obzirom na to da ona nema politička ovlašćenja da pokrajinama nametne odluke kada je reč o merama protiv pandemije, smatra se da je svojim sugestivnim nastupom, koji možete i videti na početku teksta pokušala da ukaže na potrebu da se što pre uvedu oštrije mere ograničenja javnog života – i to jedinstvene, na teritoriji čitave zemlje.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)