MAKRON NAPAO RUSIJU: Marija Zaharova sasula istinu u lice francuskom predsedniku

Novosti online

10. 12. 2020. u 16:05

MOSKVA smatra izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da Rusija navodno potpiruje antifrancuska osećanja u afričkim zemljama pokušajem prebacivanja odgovornosti za situaciju na kontinentu, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

МАКРОН НАПАО РУСИЈУ: Марија Захарова сасула истину у лице француском председнику

Foto: Tanjug

- Našu nedoumicu izazvale su reči francuskog predsednika u intervjuu ‘Žun Afrik’ od 20. novembra o tome da Rusija navodno potpiruje antifrancuska osećanja u afričkim zemljama. Trebalo nam je nešto vremena da proverimo pouzdanost ovih materijala. Uverili smo se, proverili i smatramo to pokušajima da se odgovornost za situaciju na kontinentu prebaci na drugog - rekla je Zaharova na redovnom brifingu.

Podsetila je da je Francuska, kao i druge evropske sile, vekovima posedovala kolonije u Africi i isto toliko vremena se tamo formirao odnos prema toj zemlji.

- Kasnije, u postkolonijalnom periodu, Pariz je vodio politiku poznatu kao Fransafrik, zadržavajući afričke države koje su dobile nezavisnost u svojoj sferi uticaja. Upravo time, a ne nekom izmišljenom potragom za neprijateljima ili spletkama ovih zemalja, se objašnjava nezadovoljstvo i uvrede koje narodi Afrike osećaju prema Francuskoj. Mi nemamo nikakve veze sa tim - naglasila je portparolka.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je ranije da je porast antifrancuskog raspoloženja u Africi navodno povezan sa strategijom Rusije i Turske.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Boki 61

11.12.2020. 06:20

Rusi su krivi što se zemlja okreće krivi su što mesec utiče na plimu i oseku. Za sve su Rusi krivi. Krivi su i za to što ste zamlje Afrike držali u robstvu a ljude tretirali ispod nivoa stoke. Samo ste vi fini. Daleko vam lepa kuća.

Velimir Mandić

11.12.2020. 21:23

Evropa uvodi sankcije Rusiji zbog navodnog trovanja Navalnog. Recimo zbog pokušaja ubistva, ali nema dokaza. Kad se vođe Evrope toliko brinu o pojedincu zašto ne uvedu sankcije SAD-u zbog , ne pokušaja već stvarnog ubistva, ne jednog već više crnaca. Da li je to ta poznata evropska demokracija?