PAKLENA NOĆ U PARIZU: Policajce zasuli molotovljevim koktelima, gore banke i automobili u Parizu (FOTO/VIDEO)

GUŠIO se u subotu popodne pariski Trg Republike od dimnih bombi bačenih u sukobima snagama reda sa najradikalnijim učesnicima protesta protiv "zakona o globalnoj bezbednosti".

ПАКЛЕНА НОЋ У ПАРИЗУ: Полицајце засули молотовљевим коктелима, горе банке и аутомобили у Паризу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA

"Radili" su pendreci i vodeni topovi, dok su s druge strane letele kamenice i sve što je najbuntovnijima dolazilo pod ruku. U Nantu je jedan policajac povređen bačenim "molotovljevim koktelom". Snimci u kojima vatra zahvata kordon zgrozili su javnost. Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je istakao da je ukupno povređeno osam čuvara reda.

U Parizu su goreli automobili i butici na putu kretanja protesta. Vlasnici radnji su ogorčeni, jer su jedva dočekali da posle opšteg karantina mogu da počnu da rade, a sada ne samo  što su morali ponovo da zatvore vrata, već su neki od njih doživeli i veliku materijalnu štetu. Gorele su i barikade.

Naročito su na meti bile banke, dužinom avenije Gambeta, a u nasilju su prednjačili tzv. "crni blokovi" koji su došli da bi se obračunali sa policijom i naneli štetu gradskom moblilijaru. Među manifestante su se umešali i neki "žuti prsluci", antikapitalisti kao i militantni "antifašistički borci". Dok ovo javljamo, u 20 sati, sukobi još traju.

U Parizu je izbrojano oko 500 najtvrđih napadača. Tridesetak ih je tokom popodneva bilo uhapšeno. U celoj zemlji je privedeno šezdesetak izgrednika.

Širom Francuske je organizovano čak 90 okupljanja, na kojima su učestvovale hiljade ljudi od Pariza i Marselja, preko Rena i Strazbura, do Tuluza i Lila. Policija je izbrojala pedesetak hiljada učesnika za razliku od 133 hiljade proteklog vikenda, od čega 5.000 u Parizu gde je prošle subote, po njihovoj statistici, manifestovalo 46.000 ljudi.

U pitanju sada nije samo famozni član 24 zakona "o globalnoj bezbednosti", koji zabranjuje difuziju fotografija i podataka o policajcima koji mogu da ugroze njihovu bezbednost, i koji su vlasti sada spremne da izmene, već i drugi članovi nacrta ovog zakonskog akta. Na primer, članovi 21 i 22 koji omogućuju policijsko korišćenje dronova za snimanje masa. Nezadovoljni građani kažu i da su vlasti sada član 24 "prebacile" u član 25 drugog budućeg zakona protiv separtizma koji bi trebalo da bude predstavljen sledećih dana.  

Zato je vođa francuske levice Žan Lik Melanšon pozvao vlasti da u potpunosti povuku ovaj zakon, upućujući poruku da nema ničeg strašnog u tome za vladu da popusti, podsećajući od čega su sve prethodne vlasti tokom godina odustale pod pritiskom ulice.

Sve to događa se u atmosferi kada se deo javnosti buni zbog određenih rasističkih i nasilničkih reakcija policije. Vlasti potvrđuju da je toga bilo, ali da su to izuzeci koje strogo treba kazniti, ističući istovremeno da francuska policija, u globalu, nije ni rasistička, ni nasilna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista