FRANCUZI ODLUČILI: Vakcinacija protiv korone počinje u januaru, imunizacija po etapama, biće obezbeđeno oko 200 milion doza

Goran ČVOROVIĆ, dopsinik "Večernjih novosti" - PARIZ

03. 12. 2020. u 22:01

KAMPANjA vakcinisanja protiv korona virusa u Francuskoj počinje u januaru.

ФРАНЦУЗИ ОДЛУЧИЛИ: Вакцинација против короне почиње у јануару, имунизација по етапама, биће обезбеђено око 200 милион доза

Foto: Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Ovo je saopštio u četvrtak premijer ove zemlje Žan Kasteks, koji se zajedno sa ministrom zdravlja Olivijeom Veranom, obratio javnosti, obrazlažući pojedinosti oko predstojećeg cepljenja.

- Početak vakcinisanje sada je pitanje nedelja – rekao je Kasteks.

Vlada je sledila preporuke zdravstvenih vlasti, koje su savetovale da najpre budu pelcovane najugroženije grupe. Za razliku od službe za javno zdravlje, koja je populaciju, po prioriteima, podelila u pet grupa, vlada je, međutim, napravila tri kategorije.

VAKCINACIJA PO KATEGORIJAMA

U prvoj grupi, koja će cepivo primiti u januaru i februaru, nalaze se stanovnici i zaposleni u staračkim domovima. Računa se na oko milion osoba.

Druga etapa će trajati u martu, a u njoj su svi stariji od 75 godina, stariji od 65 sa kormobiditetom i deo zdravstvenih radnika. Ova ciljna grupa obuhvata oko 14 miliona ljudi.

DRŽAVNI VRH

Upitan da li će državni vrh biti među prvima koji će primiti vakcinu, Kasteks je bio dosta neodređen. Saopštio je da bi se to smatralo kao da žele da idu preko reda, s obzirom na to da on, na primer, ne spada u prioritetnu grupu. Dodao je i to da treba da se sledi nacionalna staregija vakcinisanja i da najodgovorniji u zemlji treba da se sa tim usaglase, što će, kako je, rekao, i on učiniti.

Treća grupa biće vakcinisana na proleće, i ona obuhvata sve ostale. Prvo će biti vakcinisani stariji od 50 godina, kao i zaposleni u službama važnim za funkcionisanje države, preostalo medicinsko osoblje, kao i oni koji imaju prateće bolesti, zatim oni koji su grupisani u određenim institucijama, kao što su, na primer, zatvorenici, da bi, na kraju, vakcinu dobili oni između 18 i 50 godina. Za sada, nije predviđeno vakcinisanje dece.

DOBIĆE OKO 200 MILIONA DOZA

Francuska će na raspolaganju imati 15 odsto ukupnog broja vakcina na koje računa EU, što iznosi oko 200 miliona doza, samo za ovu zemlju. Građane će vakcinisati njihov izabrani lekar i za sada nije predviđeno otvaranje posebnih centara za cepljenje.

Za kampanju cepljenja osnovan je Strateški savet kojim će predsedavati epidemiolog Alen Fišer. Takođe, biće fomirano i građansko savetodavno telo, da bi se što više stanovnika ubedilo da primi vakcinu. Za sada, prema ispitivanju javnog mnjenja, na to pristaje samo 59 odsto Francuza. Već su počeli da se bune i neki žitelji staračkih domova, koji ne žele da budu "zamorčići", iako je u ovim ustanovma kovid izazvao ogromnu smrtnost.

Foto Tanjug-AP

Vakcinisanje će biti dobrovoljno i besplatno. Cilj je, kako se ističe, da se na ovaj način izbegnu teški oblici oboljenja od korone. Još se, međutim, čeka na zeleno svetlo agencije koja odobrava lekove.

Strategija vakcinisanja biće predstavljena poslanicima tokom decembra, da bi se, kako se ističe, ostvarila potpuna transparentnost u ovom procesu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest