„SUSPENDUJ USTAV, UVEDI RATNO ZAKONODAVSTVO!” General Majkl Flin dao savet Trampu kako da uz pomoć armije ponovi izbore

Novosti online

03. 12. 2020. u 11:30

BIVŠI američki savetnik za nacionalnu bezbednost, general Majkl Flin promovisao je u utorak peticiju kojom poziva aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa da privremeno suspenduje američki ustav, uvede ratno zakonodavstvo i u tim uslovima, pod nadzorom vojske, ponovo održi predsedničke izbore.

„СУСПЕНДУЈ УСТАВ, УВЕДИ РАТНО ЗАКОНОДАВСТВО!” Генерал Мајкл Флин дао савет Трампу како да уз помоћ армије понови изборе

Foto AP

Uvođenje ratnog zakonodavstva znači stupanje na snagu propisa u slučaju ratne opasnosti ili ratnog stanja, a u praksi dolazi do suspenzije civilnog zakonodavstva.

U peticiji, koju je objavila, kako je pojedini mediji karakteripu, desničarska organizacija „We the People Convention“ sa sedištem u Ohaju, navodi se da „nije preostao nikakav miran način da se sačuva Unija“ nakon novembarskih izbora i poziva Trampa da iskoristi ovlašćenja koja ima i spreči drugi građanski rat.

- Ograničeno ratno zakonodavstvo je očigledno bolja opcija od građanskog rata! - navodi se u pismu koje prati peticiju. 

Između ostalog, od Trampa se zahteva da uvede ograničeno ratno zakonodavstvo kojim bi privremeno bio suspendovan Ustav i civilna kontrola izbora, kako bi vojska mogla da sprovede nove izbore koji će prilazati pravu volju građana. Biznis insajder, međutim, navodi da predsednik Amerike nema ovlašćenja da samovoljno odlučuje o izborima, čak ni u slučaju uvođenja ratnog zakonodavstva.

Flin, kome je Tramp pre nedelju dana odobrio pomilovanje, objavio je na Tviteru peticiju uz komentar: „Za slobodu se nikad ne kleči, osim pred Bogom“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!