ORBAN OTKRIO KAKO FUNKCIONIŠE EU: Daju nam četiri milijarde evra, a uzmu šest

Tanjug

30. 11. 2020. u 12:57

ОРБАН ОТКРИО КАКО ФУНКЦИОНИШЕ ЕУ: Дају нам четири милијарде евра, а узму шест

Foto: EPA

PREMIJER Mađarske Viktor Orban izjavio je da bogatije zemlje Evropske unije, sa Nemačkom na čelu, pod raznim izgovorima godišnje uzmu oko šest milijardi evra Mađarskoj, dok Mađarska od EU dobije četiri milijardi evra iz budžeta.

Orban je odgovorio Martinu Šulcu, bivšem šefu nemačke Socijaldemokratske partije i predsedniku Evropskog parlamenta u periodu između 2012. i 2017. godine, koji je, kako je naveo mađarski premijer, napadao godinama Mađarsku jer je branila svoje granice i nije prihvatala migrante.

Kako je prenela agencija MTI, Šulc je u intervjuu za „Dojčlandfunk“ optužio mađarsku vladu za represiju nad medijima, antisemitizam i profiterstvo.

Orban je tim povodom istakao da novinari u Mađarskoj imaju više slobode nego njihove kolege iz Nemačke.

Što se tiče optužbi za antisemitizam, Orban je odgovorio da se „otvoren antisemitizam i uznemiravanje Jevreja i dalje dešava u Nemačkoj“, i da je to nezamislivo da se desi u Mađarskoj.

Premijer Mađarske je rekao i da je Šulcova najveća laž bila oko raspodele novca Evropske unije.

- Šulc i mnogi Nemci su se pretvarali da daju novac siromašnima i da su zbog toga u deficitu. Zapravo, oni imaju najviše koristi od evropskog jedinstvenog tržišta. Daju novac od svog profita drugim članicama kroz EU budžet, a mnogo toga ponovo završi u njihovim rukama. Licemerno je očekivati od nas da budemo zahvalni na tome - poručio je Orban.

Orban je rekao da je situacija jasna.

- Članstvo Mađarske u EU ne košta Nemačku ni centa, oni profitiraju od nas - naglasio je Orban.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Savo perosevic

01.12.2020. 01:08

Kakva evropska unija Njemacka nasla nacin da se bogati na racun clanica evropske unije.E .Unija najveca prevara za sve Drzave .svako svoje i saradnja ekonomska izmedju drzava i to je realnost

vladimir

01.12.2020. 10:34

Svaka čast Orbanu na iskrenosti. Naravno da bogatije zemlje pljačkaju manje. I to rade ne samo u EU već tu je i SAD koje pljačkaju pola sveta. One koje ne mogu pljačkati uvode sankcije. I budalama je to već jasno. A i mi smo zapeli u EU . Onda smo obrali zelen bostan. Bez obzira ko šta misli o Orbanu on agresivno štiti interese svoje zemlje..

Posmatrač

01.12.2020. 12:33

Šta pije gospodin,da ga častim zbog njegove iskrenosti a mi zapeli u tu uniju . Najmanje 50 puta ,svakog dana ,čujem reč EU,dodijaše mi više.