TAJNI SPORAZUMI BRIŠU ODGOVORNOST: Zahtev evropskih poslanika da se ugovori o vakcinama daju na videlo

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

27. 11. 2020. u 06:34

ТАЈНИ СПОРАЗУМИ БРИШУ ОДГОВОРНОСТ: Захтев европских посланика да се уговори о вакцинама дају на видело

Volonteri su prvi primili vakcinu koju su razvili "Astra Zeneka" i univerzitet u Oksfordu / Foto Tanjug-AP

EVROPSKA komisija užurbano sklapa sporazume za nabavku vakcina protiv korone s više svetskih laboratorija da bi obezbedila što veća količina po principu "ključa" za sve građane Unije, poslednji u nizu je dogovor za kupovinu 160 miliona doza od američke "Moderne", ali se istovremeno u evropskim institucijama dižu glasovi protiv sumnjivih stavki u ovim ugovorima koje se drže daleko od očiju javnosti.

Sve više je evropskih poslanika koji traže da Evropska komisija objavi postignute sporazume, da bi građani znali o čemu se radi. Najviše uznemiravanja su izazvale oslobađajuće klauzule kojima su laboratorije praktično svu odgovornost za eventualnu neefikasnost ili štetnost cepiva skinule sa sebe i prebacile na Evropsku komisiju, države članice i građane.

Predsednik komisije za javno zdravlje, okolinu i bezbednost hrane u Evropskom parlamentu, poslanik Paskal Kanfen, zatražio je od evropske komesarke za zdravlje Stele Kirijakidu da obznani četiri glavne tačke iz potpisanih ugovora, a koje se tiču cene, mesta proizvodnje, vlasništva i odgovornosti.

- Kako možemo da zamislimo napredak u vakcinisanju a da ne znamo ko će biti odgovoran u slučaju neželjenih pojava? - upitao je francuski evroposlanik, ističući da je to naročito važno u vreme kada vladaju razne teorije zavera.

Situacija nije tako jednostavna. U principu, eventualne kolateralno obolele treba da obeštete laboratorije, s tim što niko ne pominje pojedinosti "specijalnih klauzula" za koje se glasno govori da postoje. Izvori bliski dosijeu naglašavaju da su farmaceutske kuće "oprale ruke" tako što su unete oslobađajuće stavke koje naglašavaju da u slučaju nedostataka informacija koje laboratorije nisu mogle da imaju, finansijsku nadoknadu oštećenima plaćaju - države. U suprotnom, ističe se, ne bi se krenulo u visoki finansijski rizik proizvodnje vakcine.

Tako se uz brigu da li će biti dovoljno doza, koliko će vakcine realno biti efikasne i kada će stići za sve zainteresovane, pojavila još jedna zabrinutost, u vezi s odgovornošću za eventualni neuspeh.

Lideri, poput francuskog predsednika Emanula Makrona nedavno, insistiraju na otvorenosti i iznošenju svega što se zna i ne zna o vakcinama.

IZOPŠTENI BEZ VAKCINE

DA li sloboda odbijanja vakcina podrazumeva i slobodno kretanje? U Francuskoj se već diže glas u medijima i među medicinskim stručnjacima, sa zahtevom da se onima koji ne žele da se vakcinišu ograniči pristup u javni prostor, da ne bi zarazili druge. Ideje su da ne bi mogli da odu na koncert, utakmicu, uđu u voz ili avion, nešto slično poput onoga što je već propisala australijska avio-kompanija "Kvantas".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Komentator

27.11.2020. 07:56

Kako mogu nevakcinisani da ugrožavaju vakcinisane ako je vakcina efikasna? To je besmisleno. "Specijalne klauzule" u ugovorima koje oslobađaju odgovrnosti proizvođače su dokaz da vakcine imaju negativne posledice i da nisu delotvorne. Garancija i odgovornost proizvođača mora da postoji. Ako postoji za mašine za veš mnogo pre bi morala da postoji za vakcine.