PROTEST BEČKIH TAKSISTA: Protiv damping cena i novog Zakona o prevozu putnika

Tanjug

25. 11. 2020. u 17:17

ПРОТЕСТ БЕЧКИХ ТАКСИСТА: Против дампинг цена и новог Закона о превозу путника

Foto: N. Fifić

VIŠE od 700 taksista protestovalo je večeras u Beču protiv izmene zakona o prevozu putnika koja će, kako smatraju, otvoriti vrata cenovnom i socijalnom dampingu u taksi branši.

Taksisti su istakli da izmena zakona ugrožava njihovu egzistenciju i predstavlja smrtonosni udarac za mnoge taksiste, koji su ionako zbog korona krize pred odlukom o napuštanju ovog posla.

-Odlučili smo se da doskorašnji virtuelni protest prenesemo u realni svet- istakao je predsednik udruženja bečkih taksista Resul Ekrem Geniltaš.

Taksisti su vožnjom u dugoj koloni blokirali glavne saobraćajnice u centru Beča.

Među taksistima koji protestuju bili su i brojni srpskog porekla.

-Protestujemo zato što želimo da svi budu jednaki na taksi tržištu. Da za sve važe ista pravila. Da ne može neko da vozi za pet evra, a neki za 20. Svi smo isti nebitno odakle smo. Svi želimo da radimo i zaradimo, i da kući donesemo parče hleba- kazao je Dejan Todorović koji je već sedam godina taksista u Beču.

Darko Tomić, koji je već 11 godina taksista u Beču, kaže da su se taksisti digli zbog zakona, koji je izrađen za samo nedelju dana, i koji će promeniti onaj za koji su se taksisti borili sedam godina.

-Hoće da nam uvedu da svako može da prevozi pztnike. Time uništavaju nas taksiste. Ova vlada je, ovim zakonom, nešto mnogo pogrešila. Ako se zakon ne bude promenio mnogi od nas će morati da zatvore- poručio je on.

Tomić je ukazao da je pandemija već zadala težak udarac taksistima, zbog koje su izgubili proteklih meseci prihode u visini od čak 70 odsto, jer nema turista, večernjeg izlaska.

-Prethodno nam je udarac zadao Uber, i tada smo mislili da ne može biti gore, ali ovaj zakon je pokazao da uvek može biti gore- naglasio je on rekavši da je zakon napravljen za Uber i slične kompanije, a da će taksisti koji voze po taksimetru morati da zatvore svoje firme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)