UMESTO DA SLAVI BAJDEN SE ŽALI : Demokratski pretendent na Belu kuću još čeka potvrdu da je predsenik SAD

D. SAVIĆ

21. 11. 2020. u 09:00

УМЕСТО ДА СЛАВИ БАЈДЕН СЕ ЖАЛИ : Демократски претендент на Белу кућу још чека потврду да је предсеник САД

Foto AP

DEMOKRATA DŽozef Bajden napunio je juče 78 godina čekajući da mu se ispuni najveća želja tokom poluvekovne političke karijere, da postane predsednik SAD.

Umesto rođendanskog predsedničkog slavlja, Bajden se juče borio sa odbijanjem aktuelne administracije republikanskog predsednika Donalda Trampa da mu prizna pobedu, a njegovom timu omogući pristup ključnim saveznim službama.

U trenutku kada je broj zaraženih kovidom 19 u Americi premašio 12 miliona, uz više od četvrt miliona mrtvih, Bajden je apelovao iz Vilmingtona, u njegovoj matičnoj državi Delaver, da njegov tranzicioni tim zbog nedostatka informacija ne može da se nosi ni sa testiranjem, niti smernicama o najvažnijem pitanju distribucije vakcina. Dok uporište demokrata, "zlatna država" Kalifornija, zbog dosad najbržeg širenja virusa, uvodi policijski čas od 22 sata do 5 sati, Bajden upozorava da će nemogućnost pristupa planiranju u saveznoj vladi znatno otežati odgovor na pandemiju kada stupi na dužnost u januaru.

ĐULIJANIJEVA FARBA

TRAMPOV lični advokat Rudi Đulijani planira da podnese još tužbi, optužujući demokrate za "nacionalnu zaveru" manipulisanjem glasovima. Dok je više od sat vremena iznosio niz optužbi, počeo je da se znoji, a niz lice mu je potekla tamna boja. Zaključak da se 76-godišnji Đulijani farba bacila je na čas u zasenak njegove optužbe.

Foto AP

Tramp se, međutim, ne osvrće na to i ne popušta u nameri da dokaže da je Bajden pobedio izbornim malverzacijama. Sud u Feniksu je u međuvremenu odbacio tužbu republikanaca koji su tražili da zvaničnici u Arizoni ne potvrde Bajdena kao pobednika izbora u toj državi. I u DŽordžiji je završeno ponovno, ručno prebrojavanje glasova, posle kog je potvrđeno da je Bajden pobedio Trampa sa 12.284 glasa više.

Alarmantno Pune bolnice u Kaliforniji koja je uvela policijski čas  , Foto AP

No, u Pensilvaniji, gde je Bajden pobedio sa 82.000 glasova, Trampov izborni štab traži od sudije da aktuelnog predsednika proglasi pobednikom, navodeći da bi državna skupština, u kojoj republikanci imaju većinu, trebalo da izabere 20 elektora, koliko pripada toj državi. U Viskonsinu je Trampova kampanja platila za delimično prebrojavanje glasova, iako izborni zvaničnici navode da će to samo povećati Bajdenovu prednost od 20.000 glasova.

Bajden istovremeno tvrdi da je neodgovorno što Tramp dovodi u pitanje njegovu izbornu pobedu. Posle virtuelnog sastanka sa guvernerima, on je naglasio da nije zabrinut da će Trampovo odbijanje da prizna poraz sprečiti predaju vlasti, ali je poručio da se time "šalje užasna poruka o zemlji". Trampove tvrdnje, ipak, utiču na poverenje javnosti u američku demokratiju, dok je u zastoju predaja vlasti i u neizvesnosti se približava datum inauguracije, 20. januar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

MiR

21.11.2020. 09:39

To nije uzasna poruka, to je uzasna ogoljena duboka drzava! Lopove na krupno i sitno, kad si toliko sposoban zasto su ti jKalifornija i Njujork toliko zarazene, pa to su tvoje baze?

Prellee

21.11.2020. 10:22

Koliko su sam Demokrate ometale Trampa u 4 godine njegove vladavine.Ubijedili su prosjecnog Amerikanca da Rusi mogu izabrati im predsjednika, toliko su devalvirali izborni proces u US.Sad pod tako formiranim misljenjem masa zele reci da je sve uredu. Demokrate su izvor haosa, povrsni, neodgovorni, neprincipjelni i veoma bully.Oni su stvorili ovakvu situaciju, to je jasno iole pametnijem stanovniku u US.