ALIJEV NEĆE PREGOVORE SA JERMENIMA: U Bakuu neće ni da čuju o posebnom statusu Karabaha

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

18. 11. 2020. u 13:21

Istovremeno dok u Jerevanu demonstriraju i traže da se poništi dogovor o miru koji su potpisali njihov premijer Pašinjan i predsednici Azerbejdžana i Rusije Alijev i Putin iz Bakua im poručuju da ne računaju na nikakav poseban status Nagornog Karabaha.

АЛИЈЕВ НЕЋЕ ПРЕГОВОРЕ СА ЈЕРМЕНИМА: У Бакуу неће ни да чују о посебном статусу Карабаха

Iljham Alijev obilazi Karabah kao pobednik / Foto RIA.ru

Predsednik Azerbejdžana Iljham Alijev, koji slavodobitnički obilazi područja koje je zauzela njegova vojska, kaže da ne dolazi u obzir nikakav poseban status Nagornog Karabaha jer je to iskonska azerbejdžanska teritorija pa neće dozvoliti da se stvori druga jermenska država.

- Govorio sam da će Azerbejdžan povratiti teritorijalnu celovitost, ako ne može mirnim putem onda će vojnim. Moji govori su objavljivani i to se može pročitati - rekao je pred narodom Fizulinskog rejona, a prenosila je azerbejdžanska TV.

Alijev dodaje da je Azerbejdžan višenacionalna država u kojoj je više konfesija. Jermenski narod takođe može ovde da živi, jer mi nemamo ništa protiv njega, istakao je Alijev.

Reči predsednika Alijeva su poruka ne samo svom narodu već i onima u Jerevanu koji smatraju da treba nastaviti pregovore o statusu a dogovor koji su devetog novemra potpisali Alijev, Pašinjan i Putin smatraju samo dokumentom o primirju. I oni u Jerevanu misle da je Karabah iskonski njihova zemlja jer su njihove religiozne hrišćanske svetinje na tom području.

pravo zato jednog dana, ako Jermenija vojnički ojača i na vlasti bude ratoborno rukovodstvo, nije nerealno da počne neki novi rat u kome će opet ginuti ljudi i uništavati se ono što se godinama stvaralo.

Teško je poverovati da će Zapad, pre svega SAD i Francuska, napraviti pritisak na Azerbejdžan iza kojeg stoji Turska, da omogući poseban status Jermenima u Nagornom Karabahu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov se čudi da sada Amerikanci traže informacije o Dogovoru o miru koji je potpisan 9. novembra. Lavrov kaže da su o svemu informisani kopredsednici Minske grupe (SAD i Francuska). „Konkretno Amerikance smo informisali preko zamenika državnog sekretara jer je sekretar bio na putu.“

Iako se zna da je Turska direktno bila umešana u sukob u Karabahu i dovozila plaćenike iz Sirije, predsednik Erdogan se nije obazirao na primedbe iz Pariza i Vašingtona jer je svestan da mu ne prete nikakve sankcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri