ZBOG SITUACIJE SA KORONOM: Portugal produžava policijski čas, Lisabon sablasno prazan (FOTO)

Tanjug

13. 11. 2020. u 00:21

PORTUGAL je danas najavio produženje noćnog policijskog časa i zaključavanja preko vikenda koji su već uspostavljeni u više od 100 opština u pokušaju da se obuzda pandemija korona virusa.

ЗБОГ СИТУАЦИЈЕ СА КОРОНОМ: Португал продужава полицијски час, Лисабон сабласно празан (ФОТО)

Foto: AP

- Situacija je ozbiljna i kritičnija od one koju smo doživeli u prvom talasu pandemije - rekao je premijer Antonio Kosta na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Od stanovnika pogođenih područja se traži da ne izlaze iz kuće, osim zbog posla, škole ili kupovine tokom nedelje, kao i da ostanu kod kuće između 23 časa i 5.00 ujutru.

Vikendom je zaključavanje na snazi od 13.00 do 5.00 ujutro, tokom kojih se svi trgovinski lokali i restorani moraju zatvoriti, mada postoje izuzeci za pekare, apoteke i prehrambene prodavnice.

Vanredno stanje širom zemlje koje je na snagu stupilo u ponedeljak trebalo bi da traje do 23. novembra, a takođe može biti produženo ako bude potrebno.

Portugal, sa nešto više od 10 miliona stanovnikai, zabeležio je 191.011 slučajeva i 3.181 smrtni slučaj.

Međutim, prošle subote broj dnevnih infekcija dostigao je 6.640, što je najveći broj od početka pandemije, mada sa proširenim programom testiranja.

- Najmanje što dugujemo zdravstvenim radnicima jeste ulaganje dodatnih napora - rekao je Kosta.

- Pravilo je jednostavno: Moramo da ostanemo kod kuće - upozorio je premijer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)