PUTIN U KARABAH POSLAO VETERANA IZ ČEČENIJE I SIRIJE: Azerbejdžan ga svojata - Ko je Rustam Muradov i odakle on na Kavkazu?

B.VLAHOVIĆ

12. 11. 2020. u 12:01

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin imenovao je general-lajtnanta Rustama Muradova (47) za komandanta mirotvoraca u Nagornom Karabahu.

ПУТИН У КАРАБАХ ПОСЛАО ВЕТЕРАНА ИЗ ЧЕЧЕНИЈЕ И СИРИЈЕ: Азербејџан га својата - Ко је Рустам Мурадов и одакле он на Кавказу?

Foto: Printscreen/Jutjub/Nurmagomed Astarhanov

On se već sreo sa ministrom odbrane Jermenije Davidom Tonojanom.

Muradov ima bogato iskustvo u ratnim zonama. Učestvovao je u dva rata u Čečeniji, zatim u kontraterorističkoj akciji u Dagestanu, bio je predstavnik Rusije u centru za kontrolu poštovanja primirja u Donbasu, a na kraju je bio i vojni savetnik u Siriji. Putin ga je  nagradio ordenom heroja.

Muradov je u Karabah došao sa funkcije zamenika komandata ruskog južnog vojnog okruga. Što se posebno ceni u vojsci, Muradov je prošao sve dužnosti od komandira voda do komandanta armije. Rođen je u Dagestanu, a po nacionalnosti je Tabasaranac.

Interesantno je da su u Azerbejdžanu mnogi sajtovi objavili kako je Rustam Muradov po nacionalnosti Azerbejdžanac, što nije tačno. Da su se autori potrudili mogli su proveriti na ruskim sajtovima i videti da u njegovoj službenoj biografiji piše da je Tabasaranac. To je jedan od malih naroda koji živi u Dagestanu, a ukupno ih ima u Rusiji 146 hiljada.

Ruskih  mirotvoraca u Karabahu će biti 1960. Oni su naoružani pešadijskim oružjem. U četvrtak je u Moskvi saopšteno da je u Karabah prebačeno i osam bojevih helikopetera. Radi se o helikopterima MI-8 i Mi-24. Oni će se koristiti za vazdušno nadgledanje  poštovanja prestanka ratnih operacija. Iz vazduha će se pratiti situacija na liniji razdvajanja i pomoću bespilotnih letilica.

Po trostranom dogovoru Rusije, Jermenije i Azerbejdžana mirotvorci će ostati u Karabahu  narednih pet godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)