ANKARA UVREĐENA SAOPŠTENJEM VAŠINGTONA: Naljutio ih razlog Pompeovog dolaska, za SAD bi bolje bilo da najpre pogledaju u ogledalo

Tanjug

11. 11. 2020. u 18:24

VLASTI u Turskoj uvređene su saopštenjem u kojem se navodi da će američki državni sekretar Majk Pompeo promovisati religijske slobode tokom predstojeće posete Istanbulu i pozvale su Vašington da se umesto toga fokusira na rasizam i zločine iz mržnje u SAD, preneo je AP.

АНКАРА УВРЕЂЕНА САОПШТЕЊЕМ ВАШИНГТОНА: Наљутио их разлог Помпеовог доласка, за САД би боље било да најпре погледају у огледало

Foto: Presidential Press Service via AP, Pool/EPA

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je saopštenje Stejt departmenta ocenilo kao "krajnje neprimereno", insistirajući na tome da vlasti štite prava građanja različitih veroispovesti da slobodno praktikuju svoju religiju.

- Za SAD bi bolje bilo da najpre pogledaju u ogledalo i da pokažu neophodnu osteljivost na kršenje ljudskih prava kao što su rasizam, islamofobija i zločini iz mržnje u svojoj zemlji - navodi se u saopštenju turskog ministarstva.

Ministarstvo je predložilo da bi Vašington fokus trebalo da pomeri na povećanu saradnju sa Turskom oko regionalnih i globalnih pitanja.

Stejt department je u utorak izdao saopštenje u kojem se navodi da će državni sekretar Majk Pompeo posetiti Istanbul kako bi se susreo sa vaseljenskim patrijarhom Vatrolomejom, sa kojim planira da razgovara o religijskim pitanjima u Turskoj i da promoviše čvrst stav SAD o religijskim slobodama širom sveta.

Turski predsednik je u julu Aja Sofiju pretvorio u džamiju, ignorišući pozive međunarodne zajednice da bi bivša katedrala trebalo da ostane muzej u znak priznavanja multikulturalne prošlosti Istanbula. Ovaj potez doveo je do optužbi da lider Turske pokušava da izbriše kulturno nasleđe pravoslavnih hrišćana.

Erdogan je kasnije doneo odluku da još jednu crkvu iz doba Vizantije koja se nalazi u Istanbulu pretvori u džamiju.

Turske vlasti su istovremeno pod pritiskom da ponovo otvore pravoslavnu teološku školu koja je zatvorena 1971. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)