ZAOŠTRAVANJE SITUACIJE U IDLIBU: Teroristi pokušavaju da pomrse konce planu Rusije i Turske

Novosti online

05. 11. 2020. u 22:07

TERORISTI na jugu provincije Idlib zauzimaju položaje umerenih grupa što bi moglo da ukazuje na planove pogoršanja situacije u cilju narušavanja dogovora između Turske i Rusije, izjavio je zamenik šefa ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji kontraadmiral Aleksandar Grinkevič.

ЗАОШТРАВАЊЕ СИТУАЦИЈЕ У ИДЛИБУ: Tерористи покушавају да помрсе конце плану Русије и Турске

Foto: EPA

-Teroristi iz grupe Hajar Tahrir Al Šam razoružavaju militante umerenih grupa i zauzimaju njihove položaje na liniji razdvajanja sa vladinim snagama u rejonu Džebel-Zavija na jugu provincije Idlib. To bi moglo da svedoči o planovima nepomirljivih formacija da dodatno pogoršaju situaciju kako bi osujetili realizaciju rusko-turskih dogovora - rekao je on na brifingu.

Grinkevič je takođe istakao da militanti povezani sa terorističkom grupom Džebhat an-Nusra učestalije otvaraju vatru sa teritorije idlibske zone deeskalacije i da je od oktobra poginulo skoro 40 sirijskih vojnika.

- Vazdušno-kosmičke snage Rusije i oružane snage Sirije ne gađaju civilne objekte. Istovremeno, primećena je značajna učestalost kršenja prekida vatre od strane naoružanih formacija, koje su povezane sa pomenutom terorističkom grupom - navedeno je u saopštenju.

Prema njegovim rečima, usled artiljerijske i minobacačke paljbe, kao i diverzantskih napada sa teritorije idlibske zone deeskalacije, od 1. oktobra poginulo je 39 sirijskih vojnika, a ranjeno je preko 40.

Putin i Erdogan su se sastali u Moskvi 5. marta, kako bi razgovarali o regulisanju situacije u sirijskoj provinciji Idlib. 

Sastanak je završen donošenjem zajedničkog dokumenta koji sadrži tri tačke: prekid vatre koji počinje u ponoć u noći između 5. i 6. marta, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dveju zemalja od 15. marta duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024