ČOVEK KOJI JE NAPRAVIO VOJNU SILU OD TURSKE: Kako su Erdoganov zet i njegovi dronovi izmenili odnos snaga na Mediteranu (FOTO/VIDEO)

Đ. Marković

02. 11. 2020. u 21:19

RAT U KARABAHU traje već mesec dana, i čak i laicima postaje kristalno jasno da je počela potpuno nova era ratovanja. Dronovi su zavladali nebom, i više ne postojie borbeni sistemi koji su nedodirljivi za ubice sa neba.

ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ НАПРАВИО ВОЈНУ СИЛУ ОД ТУРСКЕ: Како су Ердоганов зет и његови дронови изменили однос снага на Медитерану (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Depositphotos/Printscreen

Još zanimljivije je da je Turska, koja izdašno pomaže Azerbejdžanu, uspela da se svrsta rame uz rame sa najvećim vojskama sveta i postane sila u proizvodnji i upotrebi bespilotnih letelica. Flota dronova domaće proizvodnje im omogućava da projektuju moć od Libije, preko Sirije pa do Kavkaza.

Zahvalnost za to pripada samo jednom čoveku – Seldžuku Bajraktaru.

Mladi industrijalac i vlasnik kompanije Bajkar ima tek 41 godinu, a u kratkom vremenskom periodu je postigao neverovatne rezultate i postao nacionalni heroj Turske.

On se 2005. godine, kao 26-ogodišnji mladić vratio u Tursku sa studija u Americi sa velikim planovima.

Seldžuk Bajraktar/Foto: Printscreen

 

Prvi korak ka ostvarenju njegovog sna je bila demonstracija male bespilotne letelice koju je sam napravio, a kojoj su, nakon ubeđivanja, prisustvovale namrštene turske birokrate i oficiri. Dron je uzleteo, kružio iznad piste a zatim sleteo, nakon čega je Bajraktar zvaničnicima koji su sve posmatrali prekrštenih ruku uputio sledeće reči:

- Ako podržite ovaj projekat, za pet godina možemo biti u svetskom vrhu po razvoju dronova.

Snimak te prve demonstracije je postao viralan u Turskoj čitavu deceniju od nastanka, a Bajraktar je postao zvezda u svojoj rodnoj zemlji.

Do tada je turski državni koncern TAI (Turkiš erospejs industriz) posedovao sopstveni program razvoja dronova, ali se Ankara ipak odlučivala za sigurniju varijantu - kupovinu američkih i izraelskih letelica.

Ti strani dronovi su bili nenaoružani, korisni samo za snimanje i praćenje meta, a u isto vreme Izraelci su zahtevali da njihovi operateri upravljaju letelicama, što je pobudilo sumnje da svi načinjeni snimci završavaju u rukama izraelskih obaveštajaca.

- Falila nam je kritična spona u tom “smrtonosnom lancu” – rekao je Nedždet Ozčelik, penzionisani oficir turske Komande specijalnih snaga za američki portal Intercept.

To se najbolje pokazalo 2011. godine, kada su Kurdi podigli ustanak i napali turske baze širom zemlje. Nenaoružani izraelski Heroni su mogli da pruže samo direktan prenos ustanka.

- Tokom tih napada “Heroni” su nam dali samo snimke, nije bilo odgovora niti je bila razvijena sposobnost da brzo reagujemo na dešavanja na terenu – rekao je Ozčelik.

Bajraktar je 2006. godine osvojio tender za nabavku 19 mini-dronova koji je raspisala turska vojska.

Narednih godina je porodična kompanija razvijala svoje letelice, a veliki proboj  nastupio je 2015. godine kada je predstavljen TB2, dron ubica koji je oduševio tursku vojsku. Snimak te demonstracije možete pogledati ispod.

Sa visine od 4.000 metara, letelica je raketom turske proizvodnje pogodila metu udaljenu 8 kilometara.

Kako piše Intersept, podatak koji najviše govori o važnosti drona TB2 za tursku vojsku je činjenica da 75 letelica ovog tipa ima više od 6.000 časova leta mesečno, i preokrenuli su odnos snaga u ratu sa neuhvatljivim kurdskim gerilama.

- Za nas su naoružani dronovi postali najvažniji činilac turske superiornosti u operacijama protiv terorista. Sve se vrti oko naoružanih dronova – rekao je Ozčelik.

Bajraktar TB-2

TB2 je glavno oružje turske vojske po pitanju vazdušnih operacija. Može da leti na visini od 7.000 metara, uz autonomiju leta od 25 časova. Domet je 150 kilometara, a nosivost bombi je nešto veća od 50 kilograma

I Turci su počeli maksimalno da koriste njihov kapacitet, ali i da objavljuju snimke napada, propagandni potez čiji je cilj da zaplaši neprijatelja.

Jedan od primera koliko su turski dronovi opasni za neprijatelja predstavlja prošlogodišnji napad na vođe Radničke partije Kurdistana. Snimci napada koji se desio 15. Avgusta 2018. godine su obišli sve svetske medije.

Ismail Ozden, glavni komandant kurdskih snaga u regionu Sindžar, na severu Iraka, je putovao u sklopu konvoja na sahranu nedaleko od sela Kočo. Praćenjem njegovog mobilnog telefona turski obaveštajci su utvrdili da je Ozden bio u belom pik-ap vozilu.

Jedan TB2 je laserski navođenom bombom pogodio vozilo u kom je bio Ozden, a kada je dim počeo da se razilazi, na snimku koji je načinila letelica vide se saborci kurdskog komandanta koji kako ga izvlače i prebacuju u sledeće vozilo.

Kao što možete videti na snimku, još jedna bomba je pogodila drugo vozilo, tom prilikom ubivši Ozdena i deset kurdskih gerilaca. Taj snimak je danima bio glavna tema turskih i svetskih medija, i poslužio je kao odlična reklama za Bajraktara i tursku vojnu industriju.

Ipak, činjenica je da Bajraktar nije krenuo od nule, pošto se u vlasništvu njegove porodice nalazila kompanija Bajraktar Makina, koja je proizvodila auto delove od 1984. godine. Sredinom dvehiljaditih, na inicijativu Seldžuka, kompanija se posvetila samo proizvodnji bespilotnih letelica.

Seldžuk Bajraktar i Sumeje Erdogan/Foto: Printscreen

Zli jezici tvrde da, pored porodičnog nasledstva, Bajraktar uspon svoje imperije duguje i ženidbi sa Sumeje Erdogan, mlađom ćerkom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Taj potez je zacementirao njegovu poziciju glavnog snabdevača turske vojske naprednim oružjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili