NADA U PUTINA: Zašto je Jermenija tražila pomoć direktno od Rusije, a ne od ODKB?

Novosti online

01. 11. 2020. u 10:09

JEREVAN je odlučio da zamoli Moskvu da pokrene konsultacije o bezbednosti, a ne Organizaciju ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), jer čak i u slučaju da ODKB donese odluku o zaštiti Jermenije, sprovešće je jermensko-ruska grupa trupa i vojna baza Rusije u gradu Gjumri, izjavio je glavni savetnik jermenskog premijera Vagaršak Arutjunjan.

НАДА У ПУТИНА: Зашто је Јерменија тражила помоћ директно од Русије, а не од ОДКБ?

Foto: Printskrin

- U ODKB-u imamo stalnog predstavnika sa statusom ambasadora koji razjašnjava situaciju, a saopštenja organizacije zasnivaju se na tim izveštajima. Ukoliko bude potrebno, ništa nas ne sprečava da se obratimo toj organizaciji - rekao je Arutjunjan u intervjuu za Državnu televiziju Jermenije.

Savetnik Nikola Pašinjana je dodao da će konsultacije uskoro početi i da će odluke, prema njegovom mišljenju, „biti donete veoma brzo“. Kako je rekao, radi se o političkoj, diplomatskoj i vojnoj komponenti.

- Znate da se ruski vojnici nalaze na granici Nagorno-Karabaha i Jermenije, u selu Teh. Rusko prisustvo je pojačano u Megri na granici sa Iranom. Odnosno, na snazi je Sporazum o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj vojnoj pomoći  između Rusije i Jermenije, koji je potpisan 29. avgusta 1997. godine. Preostalo je da zajedno sa Rusijom procenimo pretnje i rešimo postojeća pitanja - rekao je.

Ranije se premijer Jermenije Nikol Pašinjan obratio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa molbom da pokrene konsultacije kako bi se razmotrilo u kom vidu i obimu bi Rusija mogla da pruži pomoć Jermeniji po pitanju osiguravanja bezbednosti.

S tim u vezi, Rusija je saopštila da će pružiti Jerevanu svu neophodnu pomoć ako se sukobi prenesu direktno na teritoriju Jermenije.

Borbe na kontakt liniji u Nagorno-Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna