RUSIJA ODGOVORILA JERMENIJI: Pomoći ćemo - ali samo pod ovim uslovom

Novosti online

31. 10. 2020. u 10:54

РУСИЈА ОДГОВОРИЛА ЈЕРМЕНИЈИ: Помоћи ћемо - али само под овим условом

Foto: EPA

RUSIJA će pružiti Jerevanu svu neophodnu pomoć ako se sukobi prenesu direktno na teritoriju Jermenije, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

- Potvrđujemo da je Rusija privržena savezničkim obavezama koje ima prema Jermeniji, uključujući i one koje proističu iz Sporazuma o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći između Rusije i Jermenije potpisanog 29. avgusta 1997. godine. U skladu sa tim Sporazumom, Rusija će pružiti Jerevanu svu neophodnu pomoć, ukoliko se sukobi prenesu direktno na teritoriju Jermenije - saopšteno je.

Pored toga, Moskva poziva sve strane sukoba u Nagorno-Karabahu na hitan prekid vatre.

- Ponovo pozivamo sukobljene strane u Nagorno-Karabahu na hitan prekid vatre, deeskalaciju napetosti i povratak suštinskim pregovorima kako bi se postiglo mirno rešenje situacije zasnovao na osnovnim principima u okviru sporazuma koji su postigla Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Azerbejdžana i Jermenije i u Moskvi 10. oktobra - navodi rusko Ministarstvo.

Oglasio se i ambasador Jermenije u Moskvi Vardan Toganjan koji je na pitanje novinara da li postoji mogućnost da Jermenija zatraži vojnu pomoć od Rusije odgovorio potvrdno.

- Postoji takva mogućnost. U skladu sa našim međudržavnim sporazumom, govorimo o hitnom održavanju konsultacija. Reč je o konsultacijama u cilju utvrđivanja obima pomoći, vrste pomoći i drugih detalja. Mislim da ćemo dobiti odgovarajuću reakciju ruske strane - rekao je ambasador.  

On je precizirao da očekuju da se konsultacije o bezbednosti sa Rusijom održe u narednim danima.

- Mi čekamo. Iako je vikend, ovih dana čekamo odgovarajuću reakciju. Videćemo - rekao je ambasador.

Tagojan je naglasio da je Jerevan zatražio od Rusije da se održe konsultacije o bezbednosti, pozivajući se na bilateralni sporazum, precizirajući da nema reči o uključivanju Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u konsultacije.

Ranije se premijer Jermenije Nikol Pašinjan obratio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa molbom da pokrene konsultacije kako bi se razmotrilo u kom vidu i obimu bi Rusija mogla da pruži pomoć Jermeniji po pitanju osiguravanja bezbednosti.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Gale

01.11.2020. 09:48

To u prevodu znaci oprostite se od Nagorno Karabaha. Jermenija nije u stanju sama da odbrani Nagorno Karabah, pitanje je vremena kad ce ona biti porazena na toj teritoriji. Azeri nece prelivati sukob na teritoriju Jermenije, njemu je cilj samo da oslobodi Nagorno od okupacije.