POTRAGA ZA PREŽIVELIMA U 17 SOLITERA: Više od 500 povređenih, stradalo 12 ljudi

Novosti online

30. 10. 2020. u 20:31

ПОТРАГА ЗА ПРЕЖИВЕЛИМА У 17 СОЛИТЕРА: Више од 500 повређених, страдало 12 људи

Foto: Tanjug/AP

RASTE broj mrtvih u Turskoj nakon razornog zemljotresa. Prema poslednjim informacijama ministra životne sredine i urbanog razvoja Murata Kuruma život je izgubilo 12 ljudi, a 512 je povređeno. Spasioci i meštani tragaju za preživelima.

Gradonačelnik grada Seferihisar u provinciji Izmir Ismail Jetiskin izjavio je da su se u trenutku potresa na moru nalazili ribari o čijoj se sudbini sada ništa ne zna.

Gradonačelnik pretpostavlja da među njima možda ima žrtava.

Direktor Opservatorije Kandili Haluk Ozener kaže da je zemljotres bio jačine 6,9 stepeni a da je za vreme potresa nastala tektonska raselina dužine 30-40 kilometara.

Zemljotres je nešto pre 14 časova pogodio grčka ostrva i deo Turske na Egejskom moru.

Mediji javljaju da se potres osetio sve do Istanbula i Atine. Nakon snažnog zemljotresa osetio se niz nešto slabijih potresa.

Velika materijalna šteta pričinjena je na grčkom ostrvu Samos i u Izmiru u Turskoj, a na snimcima se vidi kako se zgrade ruše u trenu, a more nadire na ulice. U provinciji Izmir potraga za preživelima odvija se trenutno u 17 zgrada.

Ministri spoljnih poslova Turske i Grčke Mevlut Čavušoglu i Nikos Dendijas dogovorili su se o pružanju uzajamne pomoći nakon zemljotresa, saopštio je Sputnjiku izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Turske.

„Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas pozvao je telefonom našeg ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua i izrazio je saučešće zbog zemljotresa koji je pogodio Izmir. Ministri su se dogovorili da u u slučaju potrebe pruže međusobnu pomoć i podršku“, rekao je sagovornik Sputnjika.

Prema njegovim rečima, strane su se dogovorile da ostanu u stalnom kontaktu.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)