PREDSEDNIČKI IZBORI U SAD: Više od 80 miliona Amerikanaca već glasalo

Tanjug

29. 10. 2020. u 20:40

ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ У САД: Више од 80 милиона Американаца већ гласало

Foto: AP

VIŠE od 80 miliona Amerikanaca glasalo je ranije na predsedničkim izborima, koji se održavaju 3. novembra, pokazuju najnoviji podaci Američkog izbornog projekta sa Univerziteta na Floridi.

Tako velika izlaznost mogla bi da dovede do najvećeg odziva birača za više od jednog veka.

Rekordan tempo glasanja, više od 58 odsto od ukupnog odziva 2016. godine, odraz je velikog interesovanja za izbore na kojima su kandidati aktuelni predsednik Donald Tramp i demokratski kandidat i bivši potpredsednik SAD DŽo Bajden, prenosi Glas Amerike.

Ogroman broj birača glasao je poštom ili lično na biralištima i u strahu od izlaganja korona virusom na biračkim mestima na dan izbora.

Foto: EPA

Prema anketama na nacionalnom nivou, Tramp zaostaje za Bajdenom i većina birača ne podržava odgovor Bele kuće na pandemiju korona virusa, koja je odnela više od 227.000 života u Americi.

Dok se približava dan izbora 3. novembra, naglo raste i broj zaraženih.

Demokrate podržavaju glasanje poštom, a republikanci, koji su tradicionalno u velikom broju glasali poštom, sada to izbegavaju, zbog čestih i kritika Trampa koji tvrdi da bi takav način glasanja mogao da dovede do izborne krađe.

Stručnjaci predviđaju da će odziv na ovogodišnjim izborima nadmašiti onaj na izborima 2016. godine, kada je glasalo 138 miliona birača pošto je, uoči izbora te godine, glasalo 47 miliona Amerikanaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)