TEORIJE ZAVERE KOČE 5G MREŽU: Grupa zemalja EU upozorava na pokrete protiv nove tehnologije

Beta

19. 10. 2020. u 13:33

ТЕОРИЈЕ ЗАВЕРЕ КОЧЕ 5Г МРЕЖУ: Група земаља ЕУ упозорава на покрете против нове технологије

Ilustracija / Foto AP

PETNAEST članica EU je danas Evropsku komisiju (EK) pozvalo da odmah napravi strategiju za borbu protiv dezinformacija o telekomunikacionoj mreži pete generacije (5G), upozorivši da bi EU mogla da propusti pravno obavezujuće rokove za postavljanje nove infrastrukture.

Pismo Komisiji potpisale su Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Kipar, Estonija, Finska, Grčka, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Poljska, Portugalija, Slovačka i Švedska.

U pismu se traži da EK odgovori na veliki broj teorija zavere u Evropi koje su dovele do podmetanja požara pod telekomunikacione tornjeve, prenosi briselski portal EURACTIV.

Širom Evrope je od januara do juna prijavljeno 140 napada povezanih sa 5G, većinom u Velikoj Britaniji i Holandiji.

Potpisnice pisma traže od Komisije da nađe rešenje pre no što na meti napada bude buduća mrežna infrastruktura, u vreme pandemije korona virusa kada je građanima potrebna veza velike brzine.

"Svedoci smo povećane aktivnosti pokreta protiv 5G mreže širom EU. Želimo da naglasimo da vandalizam nad telekomunikacionom infrastrukturom i eskalirajuće dezinformacije o elektromagnetnim poljima i 5G nisu samo pretnja po ekonomiju pogođenih zemalja članica, nego takođe onemogućavaju EU da ispuni svoje ambiciozne ciljeve u pogledu 5G", navodi se u pismu.

Pismo je upućeno potpredsednicama EK Margaret Vestegar i Veri Jurovoj i komesaru za unutrašnje tržište Tjeriju Bretonu.

Komisija bi stoga trebalo da "primeni mere koje suzbijaju dezinformacije" o izloženosti elektromagnetnim poljima i 5G, i da edukuje građane da bi podržali uvođenje te tehnologije u skladu sa ciljevima EU, smatraju potpisnici pisma.

Po uredbi iz 2018. godine, EU je obećala da će povećati razvijanje 5G mreža tako što će pre kraja 2020. obezbediti dostupnost 5G radio spektra.

U okviru akcionog plana 5G za Evropu iz 2016, države su se obavezale da će razvijati svoju infrastrukturu za telekomunikacije naredne generacije. Ti ciljevi uključuju pokretanje servisa 5G u svim zemljama-članicama u bar jednom većem gradu do kraja 2020.

Jedan EU zvaničnik je nedavno za EURACTIV.com rekao da sve članice EU imaju zakonsku obavezu da do kraja godine dodele 5G frekvenciju mobilnom operatoru.

Međutim, naišlo se na niz prepreka. Pored podmetanja požara pod telekomunikacionu opremu, postavljanje infrastrukture je usporeno zbog pandemije i geopolitičkih tenzija između SAD i Kine.

Zemlje EU koje su potpisale pismo, ističu da "nepoverenje" nastalo zbog dezinformacija, može štetno da utiče na postavljanje infrastrukture za mobilne mreže (tornjeve i antene), kao i na postavljanje bežičnih pristupnih tačaka u manjim mestima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)