DOBIJAO PRETNJE, ŽIVEO U STRAHU: Ovo je profesor kojeg je obezglavio tinejdžer terorista

Novosti online

17. 10. 2020. u 14:48

FRANCUSKI učitelj kojeg je juče obezglavio 18-godišnji islamistički terorista zbog pokazivanja karikatura proroka Muhameda na času identifikovan je kao Samuel Pati, preneo je “Dejli mejl”.

ДОБИЈАО ПРЕТЊЕ, ЖИВЕО У СТРАХУ: Ово је професор којег је обезглавио тинејџер терориста

Foto: Tviter printskrin

Pati (47) je primao pretnje nakon što je pre desetak dana otvorio diskusiju oko karikatura na temu slobode govora i izražavanja. Njega je u predgrađu Pariza Konflan Sent Onoren ubio Abulah A. iz Čečenije. Muslimanski roditelji su se razbesneli jer je Pati odlučio da prikaže karikature proroka Muhameda u razredu, nazivajući ga “siledžijom” u snimku koji je džamija delila nekoliko dana pre nego što je učitelj ubijen.

“Dejli mejl” navodi da je Pati pozvao muslimanske učenike da napuste učionicu pre nego što je pokazao karikature koje je pre pet godina objavio magazin “Šarli Ebdo”, što je dovelo do terorističkog napada u kojem je ubijeno 12 ljudi.

Otac jednog 13-godišnjeg učenika rekao je da je Pati pozvao muslimanske učenike da izađu kako ne bi nikoga uvredio karikaturama, međutim jedan učenik je zaostao i kasnije preneo roditeljima šta je video. Roditelji su podneli žalbu i održali sastanak s Patijem i školskim zvaničnicima.

Brahim Čnina, čija je ćerka bila na času, rekao je da je Pati “siledžija” na snimku objavljenom na “Tviteru”, tražeći od zajednice da se žali na njegovo ponašanje.

- Pre nego što je pokazao slike Pati je zatražio od muslimanske dece da napuste razred jer ima nešto šokantno da pokaže. Koja je poruka koju je on želeo da pošalje toj deci? Zašto se učitelj istorije ovako ponaša pred 13-godišnjacima? – upitao je Čnina.

- Ovaj siledžija ne treba da ostane u nacionalnom obrazovnom sistemu, da uči našu decu. Treba sam da se obrazuje – dodao je on.

Snimak je razbesneo zajednicu, a delila ga je džamija u Pantinu, predgrađu Pariza. Nekoliko dana kasnije Abulah A. poreklom iz Čečenije izbo je Patija nožem i obezglavio ga, vičući “Alahu akbar” tokom napada.

Nastavnik je bio zabrinut za svoju bezbednost nakon što je prethodno primio pretnje smrću, tvrdi njegov kolega.

- Samuel je razljutio neke roditelje pokazujući deci sliku golog proroka Muhameda tokom predavanja o slobodi govora. Nakon toga je počeo da prima pretnje - rekao je njegov kolega iz škole.

Policija je juče ubila osumnjičenog kad je ovaj odbio da ispusti svoje oružje i zapretio policajcima. Nije poznato da li je napadač video snimak besnih roditelja.

Francuski tužioci rekli su da ovaj napad tretiraju kao “ubistvo povezano sa terorističkom organizacijom”. Uhapšeno je devet ljudi, uključujući roditelje deteta koji su ukazali na svoje neslaganje sa Patijevom odlukom da pokaže karikature.

Policija je inicijalno uhapsila četvoro zbog ubistva, ali je još petoro zadržala na ispitivanju, u pitanju su članovi društvenog kruga napadača, uključujući njegovog dedu, baku, roditelje i 17-godišnjeg brata.

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je “islamistički teroristički napad”. Ministar obrazovanja Žan Mišel Blanker sastaće se sa predstavnicima nastavnika i roditelja i očekuje se da će nakon toga objaviti poruku solidarnosti.

U toku je i istraga “tvita” na kojem je objavljena fotografija glave ubijenog nastavnika. Nalog je otad ugašen, a nije poznato da li je napadač objavio jezivu sliku, zajedno sa pretnjama Makronu koji se tu naziva “vođom nevernika”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna