BARIJERE IDU I ISPOD ŽICE: Mađarska ojačava ogradu na granici

J. L.

14. 10. 2020. u 23:03

Kako bi zaustavila stalne pokušaje migranata da uđu na teritoriju Evropske unije tunelima ispod zemlje, Mađarska je počela da ojačava žičanu ogradu i oko temelja.

БАРИЈЕРЕ ИДУ И ИСПОД ЖИЦЕ: Мађарска ојачава ограду на граници

Ograda na mađarskoj granici

Kako pišu mađarski mediji, zasad je podzemnom ogradom ojačano deset kilometara državne međe na najkritičnijem potezu kod mesta Segedin, Kelebija i Ašothalom.

U poslednje vreme kopanje tunela je sve češći način pokušaja migranata da pređu granicu između Srbije i Mađarske. Početak tunela u našoj zemlji je uglavnom u selima Čikerija, Bački Vinogradi, Horgoš i u Kelebijskoj šumi, odakle sa motikom u rukama pokušavaju da uđu u Mađarsku. Pokušaji migranata su uglavnom osujećeni, ali tuneli ostaju da olakšaju pokušaje drugih.

Tokom protekle nedelje mađarski pogranični organi zaustavili su ilegalan prelazak 1.144 ilegalna migranta preko granice, od toga 502 tokom vikenda. Svi oni su vraćeni u Srbiju.

- Svakim danom ih je sve više i po danu, tek po noći da ne govorimo. Nema prazne kuće u selu u koju nisu upali i uništili svo pokućstvo, a za to niko ne odgovara. Čujem da kopaju kanale, to verovatno rade kad se smrači i život u selu utihne. Ne znam kako ne razmišljaju koliko je to opasno - kaže Marika B. iz Horgoša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)