NEMA MIRA DOK TURSKA NE PROMENI STAV: Jermenski premijer tvrdi da je Ankara sabotira prekid vatre

Tanjug

13. 10. 2020. u 20:07

PREMIJER Jeremnije Nikol Pašinjan je izjavio da veruje da bi jedino promena stava Turske o Nagorno-Karabahu mogla da podstakne Azerbejdžan da obustavi vojnu akciju u regionu.

НЕМА МИРА ДОК ТУРСКА НЕ ПРОМЕНИ СТАВ: Јерменски премијер тврди да је Анкара саботира прекид ватре

Foto: EPA

U intervjuu za Rojters, Pašinjan nije dao nikakve naznake da je primetio da Ankara menja svoj stav.

Jermenski premijer je optužio Tursku da sabotira prekid vatre i da pokušava da prokrči sebi put ka regionu Južnog Kavkaza.

- Ubeđen sam da sve dok stav Turske ostane nepromenjen, Azerbejdžan neće prestati da se bori - istakao je Pašinjan.

On je rekao da je Ankara javno saopštila, pre početaka pregovora o prekidu vatre, da veruje da Azerbejdžan treba da nastavi da se bori i da je turski ministar spoljnih poslova to telefonom saopštio azerdbejdžanskom ministru spoljnih poslova, nakon što je dogovor sklopljen. Pašinjan smatra da je ovaj poziv zapravo bio instrukcija za Azerbeđžan da se ni pod kojim uslovima ne usudi da prestane sa borbom.

Tog dana je turski ministar spoljnih poslova rekao da veruje da prekid vatre ne predstavlja trajno rešenje, i od tada tvrdi da bi jermenske snage trebalo da se povuku iz Nagorno-Karabaha.

- Turska je u Južni Kavkaz došla da širi svoju politiku koju sprovodi u Sredozemlju protiv Grčke, Kipra, ili u Libiji, ili Siriji, ili Iraku. To je ekspanzionistička politika - rekao je jermenski premijer i dodao da je problem u tome što je Jermenija jedina preostala prepreka na putu Turske da implementira ovu politiku.

Otkako su u regionu Nagorno-Karabah 27. septembra obnovljeni sukobi Turska je podržala Azerbejdžan i rekla da jermenske snage moraju da napuste enklavu, koja je međunarodno priznata kao deo Azerbejdžana, ali kojom vladaju Jeremeni, njeno većinstvo stanovništvo.

Ankara je u utorak saopštila da Turska treba da uzme učešća u međunarodnim raspravama o sukobu u regionu, čemu se Jerevan usprotivio.

Prekid vatre, postignut uz posredovanje Rusije, već je narušen, dok obe strane razmenjuju optužbe za napade i zločine nad civilnim stanovništvom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!