KREĆU TURCI? Parlament Turske spreman da razmotri slanje vojske u Nagorno-Karabah

Novosti online

09. 10. 2020. u 15:09

PREDSEDNIK turskog parlamenta Mustafa Sentop je rekao da bi najviše zakonodavno telo zemlje moglo razmotriti slanje turske vojske u Azerbejdžan zbog sukoba u Nagorno-Karabahu, ali smatra da još uvek nema potrebe za tim.

КРЕЋУ ТУРЦИ? Парламент Турске спреман да размотри слање војске у Нагорно-Карабах

Foto: EPA

- Azerbejdžanske oružane snage su tokom poslednjih nekoliko dana pokazale da su sposobne same da ostvare pobedu, pokazujući odlučnost i istrajnost u oslobađanju okupiranih teritorija. Smatram da predlog o upotrebi turske vojske u zoni sukoba neće biti potreban dok treća strana ne bude umešane u ovaj sukob, zanemarujući rezolucije Ujedinjenih nacija - rekao je Sentop.

Neophodno je poštovati međunarodno pravo i rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koje zahtevaju „hitno, potpuno i bezuslovno povlačenje jermenskih oružanih snaga sa svih okupiranih teritorija Azerbejdžana“, rekao je predsednik parlamenta.

- U suprotnom, Azerbejdžan će biti primoran da iskoristi svoje pravo na samoodbranu, što mu omogućava kolektivne napore u ovom pravcu. Ako Azerbejdžan podnese zahtev o njemu će razgovarati i predsednik i parlament Turske - rekao je Sentop.

Dodao je da je „u bilo kojim okolnostima turska podrška Azerbejdžanu na svaki način nepromenljiva i na bilo koji način koji on želi“.

Ranije je jermenski premijer Nikola Pašinjan rekao da se problem Nagorno-Karabaha ne može rešiti nasiljem. Prema njegovim rečima, Jermenija je spremna na ustupke u sukobu oko Nagorno-Karabaha u slučaju da je i Azerbejdžan spreman.

Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan smatra da se sukob u Karabahu može zaustaviti tek nakon „povlačenja“ Turske iz igre. Turska je više puta izjavila da ne učestvuje u sukobu u Karabahu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista