(UŽIVO) RAT NA KAVKAZU: Pregovori u Moskvi ušli u osmi sat, u Stepanakertu uspostavljena tišina

Novosti online

09. 10. 2020. u 07:36 >> 11:25

Nastavljaju se sukobi u Nagornom Karabahu. Azerbejdžan je i noćas gađao prestonicu ove nepriznate republike - Stepanakert.

(УЖИВО) РАТ НА КАВКАЗУ: Преговори у Москви ушли у осми сат, у Степанакерту успостављена тишина

FOTO: Depositphotos

VANREDNO - Pregovori o Karabahu u Moskvi ušli u osmi sat

20:35 - Ranjeni ruski novinari specijalnim letom prebačeni iz Nagorno-Karabaha u Moskvu

Avion specijalnog letačkog odreda „Rusija“ prevezao je u Moskvu dvojicu ruskih novinara, koji su povređeni tokom sukoba u Nagorno-Karabahu, saopštio je dopisnik Sputnjika.

Tokom leta ranjeni novinari su spavali. Članovi vladine delegacije, koja je doletela u Jerevan zajedno sa premijerom Rusije Mihailom Mišustinom, ustupili su povređenima mesta u prvoj klasi.

20:15 - U Stepanakertu uspostavljena tišina tokom razgovora ministara spoljnih poslova u Moskvi

U glavnom gradu nepriznate Republike Nagorno-Karabah uspostavljena je tišina tokom razgovora ministara spoljnih poslova Jermenije, Rusije i Azerbejdžana u Moskvi.

Pre nekoliko sati, kada su pregovori tek započeli, u Stepanakertu se oglasila sirena za vazdušni napad, ali je trajala samo nekoliko minuta – moguće je da su radari otkrili neki drron. Od tada sirena se više nije oglašavala i nisu se čule eksplozije.

Pri tome je u petak popodne azerbejdžanska vojska izvela napad na planine u blizini Stepanakerta i na njegovu periferiju.

16:47 - Alijev preti Jermenima

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je izjavio da daje „poslednju šansu“ Jerevanu da se vrati formatu pregovora i povuče vojsku iz Nagorno-Karabaha.

- Danas se vode borbe u svim pravcima, oružane snage Azerbejdžana jačaju svoje položaje. Prisiljavamo okupatora, agresora na mir. Pokazali smo im da i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom pobeđujemo mi. Oni su videli našu snagu, našu volju. Nijedna sila nas ne može skrenuti sa našeg pravog puta. Nijedna zemlja ne može uticati na našu volju. Mi im dajemo poslednju šansu, povucite vojsku, vratite se pregovorima, preuzmite obaveze na sebe - rekao je Alijev tokom obraćanja naciji.

On je istakao da se Jerevan mora pridržavati rezolucije Saveta bezbednosti UN o Nagorno-Karabahu.

- Više puta smo govorili da je put spasenja Jermenije – povlačenje trupa. Realizujte rezolucije Saveta bezbednosti UN, mi se nećemo pomiriti sa okupacijom. Više puta sam o tome govorio - rekao je Alijev.

16:36 - Alijev potvrdio da su turski avioni F-16 u Azerbejdžanu

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev je potvrdio da su turski lovci F-16 prisutni u Azerbejdžanu, ali da su u tu zemlju sleteli pre sukoba, zbog učešća u vojnim vežbama.

Alijev je negirao da su turski avioni i piloti bili umešani u oružani sukob u ovom regionu, piše RIA Novosti.

- Priznajem da su avioni F-16 u Azerbejdžanu, ali samo zbog učešća u vojnim vežbama. Oni ne lete i ne učestvuju u vojnim akcijama - rekao je Alijev u intervjuu za CNN.

15:30 - Ministri spoljnih poslova Rusije, Jermenije i Azerbejdžana započeli su pregovore o Karabahu u Moskvi.

Ministri spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije, Džejhun Bajramov i Zograb Mnacakanjan, stigli su u Moskvu na konsultacije o situaciji u Nagorno-Karabahu.

15:03 - Turska šalje vojsku u Azerbejdžan?

Predsednik turskog parlamenta Mustafa Sentop je za Sputnjik rekao da bi najviše zakonodavno telo zemlje moglo razmotriti slanje turske vojske u Azerbejdžan zbog sukoba u Nagorno-Karabahu, ali smatra da još uvek nema potrebe za tim.

13:40 - Putin razgovarao sa članovima Saveta bezbednosti Rusije o situaciji u Nagornom Karabahu

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa članovima Saveta bezbednosti Rusije o situaciji u Nagornom Karabahu.

13:09 - Eksplozije potresle centar Stepanakerta

Dve eksplozije su potresle centar Stepanakerta, javlja dopisnik Sputnjika.

Za sada je nepoznato šta je bila meta napada. Jedan deo grada je ostao bez struje, dok su ljudi otišli u skloništa.

12:49 - Putin se danas neće sastati sa šefovima diplomatija Jermenije i Azerbejdžana

Kremlj je saopštio da predsednik Rusije Vladimir Putin neće imati sastanak sa šefovima diplomatija Jermenije i Azerbejdžana koji danas dolaze u Moskvu na konsultacije

12:11 - Rusija je spremna da pomogne

Rusija je spremna da pomogne u rešenju konflikta u Nagornom Karabahu, važno je osigurati hitan prekid vatre, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin, izrazivši saučešće porodicama ubijenih tokom konflikta.

- Pre svega, želeo bih da izrazim najiskrenije saučešće porodicama i prijateljima poginulih i povređenih ovih dana. Žalimo za svima onima koji su izgubili svoje bliske u ovom konfliktu - izjavio je Mišustin na sednici Evroazijskog međuvladinom savetu.

- Naravno, važno je osigurati hitni prekid vatre, početi sa diplomatskim rešavanjem konflikta. Rusija je spremna da pomogne u tome zajedno sa drugim ko-predsednicima Minske grupe OEBS - naglasio je ruski premijer.

11:45 - AFP: Uskoro mir na Karabahu

Jermenija i Azerbejdžan bi mogle danas-sutra zaključiti primirje po pitanju Nagorno-Karabaha, saopštila je agencija AFP, pozivajući se na administraciju predsednika Francuske.

10:47 - Evakuacija iz Stepanakerta

Jermenska vojska se evakuiše iz Stepanakerta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana. Do samog jutra vođene su žestoke borbe duž linije fronta - azerbejdžanska vojska je napadala važne pravce i ograničila slobodu kretanja protivnika.

„Pripadnici Oružanih snaga Jermenije, uz velike gubitke u napadu azerbejdžanske vojske na Hankendi (Stepanakert) - evakuišu se. Veliki broj vojnika je bio ubijen i ranjen u artiljerijskom napadu na jednu od jedinica u Hankendi“, tvrde u Bakuu.

10:39 - Mišustin u Jerevanu

Ruski premijer Mihail Mišustin doputovao je u Jerevan na sednicu Evroazijskog međuvladinog saveta, gde ga je dočekao jermenski kolega Nikola Pašinjan.

10:08 - Poginulo 26 vojnika

Ministarstvo odbrane nepriznatog Nagorno-Karabaha saopštilo je da je izgubilo još 26 vojnika tokom borbi sa azerbejdžanskim jedinicama.

Do sada, od početka konflikta 27. septembra, poginulo je 376 pripadnika vojske Karabaha.

09:23 Raketni napad

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan: Stepanakert ponovo meta raketnog napada.

09:07 - Jermenija i Azerbejdžan prihvatili predlog Putina: Ministri stižu u Moskvu na konsultacije

Azerbejdžan i Jermenija su potvrdili učešće na konsultacijama u Moskvi, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

08:45 Mnacakanjan dolazi u Moskvu

Ministar inostranih poslova Jermenije Zograb Mnacakanjan planira danas da doputuje u Moskvu na konsultacije o Nagorno-Karabahu, saopštila je jermenska ambasada u Rusiji.

08:36 - Pašinjan: Francuska će priznati Karabah

Premijer Jermenije Nikola Pašinjan očekuje da Francuska prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha.

07:56 - Žestoke borbe u Karabahu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana: Tokom noći i jutra vođene žestoke borbe u Karabahu.

Jermenska vojska gađala tri regiona Karabaha.

07:44 - Ministarstvo odbrane Jermenije: Situacija na liniji razdvajanja napeta

„Situacija noću na liniji razdvajanja bila je stabilno napeta. Operativno-taktička situacija se nije promenila. Na određenim delovima fronta vršena je razmena vatre, vođene su artiljerijske borbe“, saopštila je portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan na fejsbuku.

07:37 - Eksplozije u Stepanakertu

U Stepanakertu je odjeknulo noćas nekoliko eksplozija. Vlasti su uključile vazdušnu sirenu, javio je dopisnik Sputnjika.

Šta je tačno pogođeno, još uvek se ne zna.

07:36 - Za bezbednost novinara

Međunarodna organizacija Komitet zaštite novinara, sa sedištem u Njujorku, zatražila je od Jermenije i Azerbejdžana da osigura bezbednost novinara nakon što su dva ruska reportera ranjena u Karabahu.

Izvor: Sputnjik

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri