OD SUBOTE POOŠTRENE MERE: Opet više od 18.000 zaraženih u jednom danu u Francuskoj - na posebnom udaru ovi gradovi

G. ČVOROVIĆ/ Od stalnog dopisnika: PARIZ

09. 10. 2020. u 01:04

PONOVO je u Francuskoj bilo više od 18.000 zaraženih za samo jedan dan!

ОД СУБОТЕ ПООШТРЕНЕ МЕРЕ: Опет више од 18.000 заражених у једном дану у Француској - на посебном удару ови градови

Foto: AP

Postotak pozitivnih u odnosu na testirane je izuzetno visok i iznosi čak 9,8 odsto. Poređenja radi, posle izlaska iz izolacije bio je oko jednog procenta. Od srede do četvrtka preminulo je 77 pacijenata.

Broj bolesnika i osoba na reanimaciji je relativno stabilan i kreće se oko 7.600 i 1.400, ali je direktor Regionalne agencije za zdravlje u Parizu Orelijen Ruso najavio "jaku plimu" novih slučajeva u bolnicama u sledećim danima, zbog čega je u pariskom regionu aktiviran "ojačani beli plan", što podrazumeva mogućnost reprogramiranja operacija koje nisu neophodne, da bi svi raspoloživi kapaciteti bili spremni za predstojeći očekivani pritisak na bolnice zbog pandemije.  

Ministar zdravlja Olivije Veran je u četvrtak proglasio gradove Lion, Lil, Grenobl i Sent Etjen za zone maksimalne uzbune povodom korona virusa, u kojoj se već nalaze Pariz, Marselj i Gvadalupe.

To znači da će i u ovim gradovima od subote biti pooštrene mere, koje između ostalog podrazumevaju potpuno zatvaranje kafea i barova. Slično bi moglo da se dogodi i Tuluzu i Monpeljeu od ponedeljka. Dižon i Klermonferan su svrstani u kategoriju ojačane uzbune.

                                  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja