KORONA OTKAZI: Preti otpuštanje 100.000 radnika u rumunskim hotelima

Tanjug

07. 10. 2020. u 14:59

OGRANIČENJA koja je rumunska vlada uvela zbog pandemije Kovid-19 rezultiraće otpuštanjem oko 100 000 radnika u hotelima, restoranima i kafićima (HoReCa) do kraja godine i gubitkom od 3,0 milijarde evra u ovoj industrijie, izjavio je danas predsednik rumunske Federacije hotelijerstva Kalin Ile.

КОРОНА ОТКАЗИ: Прети отпуштање 100.000 радника у румунским хотелима

Foto: Tanjug/AP

On je, u razgovoru za agenciju Ađerpres, takođe ocenio da je jučerašnja odluka gradskog štaba Bukurešta za vanredne situacije o ponovnom zatvaranju restorana i kafića doneta bez ikakvog dokaza da je taj sektor doprineo širenju zaraze.

"Posle ove odluke da zatvorimo restorane, bez konsultacija i bez racionalno iznetih argumenata, opet ćemo morati da otpuštamo ljude za koje smo se trudili da ostanu na poslu tokom ovog teškog perioda", rekao je Ile.

Dodao je da su do sada govorili o tome da će 40 posto HoReCa radnika postati tehnološki višak do kraja godine, ali da će nakon poslednje odluke taj procenat biti povećan za još 10 posto.

"Do sada smo procenjivali da će oko 80.000 od 230.000 zaposlenih u rumunskim hotelima i restoranima biti otpušteno do kraja godine, ali sada mislim da ćemo dostići 90 do 100 hiljada, šo je mnogo", naveo je Ile.

Takođe je izneo procenu da će promet u ovoj industriji pasti za oko 60 odsto ove godine u odnosu na lanjski pet milijardi evra, što znači gubitak prihoda od oko tri milijarde evra.

Direktni doprinos HoReCa industrije rumunskom BDP-u iznosi 2,79 procenata, a njen ukupan doprinos 5,4 procenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)