SZO: Pandemija ugrožava mentalno zdravlje ljudi

Tanjug

05. 10. 2020. u 14:16

СЗО: Пандемија угрожава ментално здравље људи

Foto Depositphotos

RAD službi za pomoć mentalno obolelima je ugoržen svuda u svetu zbog pandemije korona virusa i očekuje se da će zaraza dodatno ugroziti psihičko zdravlje ljudi, saopšteno je iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Prema podacima SZO, rad službi za pomoć mentalno ugorženima radi punim kapacitetom u samo 7 odsto od 134 anketrane države, dok se u čak 93 odsto anketiranih zemalja javljaju različiti problemi koji ometaju redovan rad psihijatrijskih ustanova, preneo je Rojters.

Dodatna sredstva za ustanove za mentalno zdravlje obezbeđena su u svega 17 odsto od 134 anketirane zemlje s ciljem da se odgovori na povećani broj slučajeva mentalnih poremećaja tokom pandemije.

"Na osnovu preeliminarnih informacija da će doći do povećanja broja osoba sa mentalnim ili neurološkim poremećajima i onih koji zloupotrebljavaju narkotike, a kojima će biti potrebna stručna pomoć. Na ovaj problem bolje će odgovoriti bogatije zemlje, ali naš zadatak je da omogućimo stručnu pomoć savakome u slučaju potrebe", upozorila je Devora Kastel, direktorka direkcije za mentalno zdravlje SZO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)