SANKCIJE BELORUSIJI: Britanija uvela sankcije za Lukašenka i još sedam beloruskih zvaničnika

Tanjug

29. 09. 2020. u 17:55

VELIKA Britanija je uvela sankcije beloruskom predsedniku Aleksandra Lukašenka, njegovom sinu i šestorici drugih visokih vladinih zvaničnika nakon spornih predsedničkih izbora i represije nad demonstrantima u Belorusiji.

САНКЦИЈЕ БЕЛОРУСИЈИ: Британија увела санкције за Лукашенка и још седам белоруских званичника

Foto: EPA

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab izjavio je danas da su sankcije uvedene kao deo koordiniranog pristupa s Kanadom, "u težnji da se podrže demokratske vrednosti i izvrši pritisak na one odgovorne za represiju", prenosi AP.

Mere uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine za osam osoba iz beloruske vlade, uključujući Lukašenka, njegovog sina Viktora Lukašenka i Igora Sergenka, šefa predsedničke administracije. Slične sankcije uvela je i Kanada.

Britanska vlada je navela da je Lukašenko, koji Belorusijom upravlja više od 26 godina, prvi lider koji je sankcionisan u okviru novog britanskog programa sankcija za ljudska prava, koji je uveden u julu.

"Danas su Velika Britanija i Kanada poslale jasnu poruku uvođenjem sankcija nasilnom i prevarantskom režimu Aleksandra Lukašenka. Ne prihvatamo rezultate ovih nameštenih izbora", rekao je Rab.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)