SVE VIŠE ZARAŽENIH MEĐU STARIJIMA: U Francuskoj zabrinuti tokom epidemije, intenzivne nege sve punije

Tanjug

22. 09. 2020. u 15:13

BROJ zaraženih korona virusom i smrtnih slučajeva u domovima za stare u Francuskoj ponovo je u porastu, prvi put posle više meseci.

СВЕ ВИШЕ ЗАРАЖЕНИХ МЕЂУ СТАРИЈИМА: У Француској забринути током епидемије, интензивне неге све пуније

Foto AP

Porodice korisnika strahuju da vlasti nisu dovoljno naučile iz prvog talasa pandemije, kada su stariji stanovnici bili zatvoreni u domovima, a zaposlenima nedostajala zaštitna oprema, piše AP.

Od 31.338 ljudi za koje je potvrđneo da su umrli od korona virusa u Francuskoj, više od 14.000, odnosno skoro polovina je živela u staračkim domovima.

Francuski predsednik Emanuel Makron posetio je danas dom za stare u gradu Brasije, u trenutku dok vlada pokušava da se izbori sa ponovnim porastom broja zaraženih korona virusom dok istovremeno smatra da škole treba da rade, a da zaposleni treba da idu na posao.

Strategija vlade da zemlja treba da nuči kako da živi sa virusom u javnosti se sve više preispituje.

Francuska trenutno prijavljuje nekoliko hiljada novih slučajeva dnevno i više od 80 novozaraženih na 100.000 stanovnika nedeljno, što je među najvišim bilansima u Evropi, koja u celini beleži ubrzano širenje virusa.

Što je još važnije, broj pacijenata u bolnicama i na intenzivnoj nezi neprestano raste.

Dok je najveći broj novozarazenih nakon karantina tokom leta zabeležen među mlađim ljudima, francuska zdravstvena služba javno zdravlje sada upozorava da se virus najviše širi među starijima od 75 godina, koji su najranjivija populacija.

U domovima za stare prijavljene su desetine novih klastera i 89 preminulih u nedelji od 7. septembra, što je prvi značajan porast posle nekoliko meseci.

Sve više domova ponovo zatvara vrata za posetioce.

Javno zdravlje upozorava da sve više žarišta i smrtnih slučajeva u staračkim domovima i povećanje broja obolelih među starijima od 75 godina predstavlja "značajan signal" da Francuzi bolje zaštite sebe i starije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!