POSLE 21 SEPTEMBRA: Italija na prekretnici?

Milica OSTOJIĆ, Rim - specijalno za "Novosti"

19. 09. 2020. u 17:52

U ITALIJI se 20. i 21. septembra održava referendum o ustavnoj reformi.

ПОСЛЕ 21 СЕПТЕМБРА: Италија на прекретници?

AP Photo

Na njemu će građani dati svoj glas ZA ili PROTIV redukovanja broja poslanika u oba parlamentarna doma. Istovremeno se održavaju izbori u sedam regiona za novu administraciju i ishod tih izbora predstavljaće ozbiljno pomeranje tasa na vagi za budućnost Italije.

Po predlogu "Pokreta 5 zvezdica" (iz vladine većine) 12. oktobra 2019. godine italijanski Parlament je usvojio Zakon o izmeni tri člana Ustava, koji se odnose na smanjenje broja poslanika za 36,5 posto u oba parlamentarna doma: sa 630 na 400 u Poslaničkoj skupštini i sa 315 na 200 u Senatu. Broj bilo koje izlaznosti na glasanje biće validan jer nema zacrtanog obavezujećeg procenta.

Istoga dana održavaju se regionalni izbori u sedam italijanskih regiona, od marta odloženi zbog Kovida: Veneto, Kampanija, Toskana, Ligurija, Marke, Pulja i Vale d'Aosta. Pre šest godina bilo je 16 regiona gde je vladala administracija Levog centra, a samo 3 Desnog. U 2019. godini situacija se preokrenula jer je između 2015 i 2018. godine 5 regiona prešlo u ruke desnog centra, a od januara 2020. desni centar vlada u 13 regiona i dve Autonomne provincije, Levi centar samo u 6.

Posle ovih regionalnih izbora i referenduma neizbežno će biti podnošenje računa u Vladi Levog centra (PD, Pokret 5 zvezdica i novosnovana Italija živa), jer je u 5 zvezdica već duže vremena evidentna kriza u saglasnosti, u PD se traga za novim lideršipom, a posmatrači ocenjuju da ni za premijera Đuzepe Kontea nema više sigurnog terena.

Desni centar računa na pobedu 6:1 ili najmanje na 5:2, iako levi centar do ovih izbora vlada u 4 regiona gde se održavaju izbori, desni cilja i na Toskanu gde je oduvek vladao levi cenatr, a veoma se očekuje ishod izbora u regionu Marke gde levica vlada 50 godina. Sve u svemu ako se ostvare prognoze desnog centra, levom ostaju Emilija Romanja, Lacio i Kampanija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!