UVEĆANJE TEMPERATURA U ITALIJI: Za pet stepeni u narednih 80 godina

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

16. 09. 2020. u 14:23

LETNjE temperature na jugu Italije prelaze konstantno 40 stepeni i neće se spustiti u dugom periodu ni noću na 20 stepeni, sa dugim periodima bez kiše reke i voda redukovaće se za 40 posto do 2080. godine, a rizik od požara porasti za 20 posto; ovde nije reč o nekom scenariju naučne fantastike za daleku budućnost već onome što će biti realni uslovi života do kraja ovog veka.

УВЕЋАЊЕ ТЕМПЕРАТУРА У ИТАЛИЈИ: За пет степени у наредних 80 година

Foto: AP

To je slika predviđanja istraživača iz Evro-Mediteranskog centra za klimatske promene koji je danas objavio izveštaj "Analiza rizika" i predstavlja prvi takav izveštaj u Italiji, zasnovan na matematičkim modelima koji omogućuju simulaciju klime u budućnosti. Istraživači iz Sasarija koncentrisali su se na pojedinačne sektore (ekonomske cene, gradovi, hidrogeološki rizik, voda, poljoprivreda, požari) kako bi pribavili naučne elemente za one koji bi trebalo da preduzmu fundamentalne odluke za naredne decenije.

- Naša simulacija je uzela u obzir dve mogućne ekstremne sitaucije, objašnjava Donatela Spano, profesor Agrometeorologije Univerziteta u Sasariju i koordinator 30 studija tog centra, optimistička verzija u kojoj bi bile preduzete ozbiljne odluke u smanjenju emitovanja ugljen dioksida i u ona pesimistička bez ikakvog ublažavanja tog fenomena a sa ekonomskim razvojem istovetnom sadašnjem.

I to naravno predstavlja najdramatičniji scenario sa porastom prosečne temperature u Italiji za 5 stepeni do 2.100 godine i sa redukovanjem bruto nacionalnog dohotka za 8 posto.

- Ako se ne uvede drugačiji model razvoja cene posledica će padati na najsiromašnije, opominje profesorka Spano, uvećanje smrtnosti vezano za uvećanje toplog talasa, požari, pogoršan kvalitet vazduha ili poplave, pogodiće najpre one koji žive u neadekvatnim  infrastrukturama, siromašni i u materijalnim sredstvima kao i u javnim uslugama.

Nažalost, Mediteran po svojoj geografiji i po klimatskoj promenljivosti predstavlja kritičnu zonu: sezona požara u proseku sa 20 dana produžila bi se na 40 dana, a posebno je osetljiv sektor poljoprivrede, afričke temperature u dugim periodima, suše, potpuno će iscrtati drugačiju sliku obradivih terena. Zato treba ciljati na nove tehnike irigacije, na bolje održavanje plodnosti terena, genetsko poboljšavanje useva na način da se bolje adaptiraju na novu klimu.

Za sve ovo potrebni su ekonomski resursi i politička volja, jer je reč o dramatičnom okviru, onom koji treba da uveri italijansku politiku da reaguje momentalno, a ovaj izveštaj već se nalazi u rukama onih koji treba da donose odluke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu