OBAVEZNO TESTIRANJE NA ULASKU U NEMAČKU: Šta se menja za povratnike?

Tanjug

15. 09. 2020. u 13:33

OD DANAS se pravila za testiranje povratnika na ulasku u Nemačku menjaju, ali to ne pogađa došljake iz Srbije, piše Dojče vele (DW) i navodi da za njih do kraja meseca važi besplatno testiranje, a od oktobra najmanje pet dana karantina.

ОБАВЕЗНО ТЕСТИРАЊЕ НА УЛАСКУ У НЕМАЧКУ: Шта се мења за повратнике?

Foto: AP

U sezoni odmora je Nemačka uvela testiranje na aerodromima, železničkim stanicama i autoputevima kako bi preudpredila uvoz korone u zemlju. Od utorka važe drukčija pravila, ali se za došljake iz Srbije i zemalja regiona još dve sedmice ništa ne menja.

Dok su povratnici iz takozvanih rizičnih zemalja - među kojima su Srbija, ostatak Zapadnog Balkana, kao i još više od 130 zemalja ili regiona u svetu - obavezni da se testiraju na ulasku u zemlju ili provedu 14 dana u karantinu, povratnici iz zemalja koje se ne smatraju rizičnim do sada su mogli da se testiraju dobrovoljno i besplatno.

Od danas, 15. septembra, povratnici iz zemalja koje nisu rizične više se neće testirati kada to požele, već samo ako zbog simptoma postoji sumnja na koronu.

Poslednjih nedelja nemačke laboratorije rade gotovo na granicama svojih mogućnosti - sedmično se obavlja oko 1,1 milion testova. Kritičari su prebacivali Ministarstvu zdravlja da tako široko testiranje košta mnogo rada i novca, te da je bolje testirati ciljano.

Za ljude koji iz Srbije dolaze u Nemačku - bez obzira koje državljanstvo imaju - i dalje važi obavezno i besplatno testiranje po ulasku u zemlju.

Do sada je to teklo ovako: kada se doputuje recimo avionom, stane se u red pred mobilnom stanicom za testiranje gde se uzima bris. Putnik se uputi da instalira posebnu korona-aplikaciju gde će, obično u roku od 48 sati, dobiti negativni ishod testa.

Jedino ako je pozitivan, Zavod za javno zdravlje ga zove telefonom.

Dok čeka na rezultat testa, povratnik je dužan da bude u samoizolaciji u svom smeštaju.

Ko se ne testira na ulasku - recimo jer je došao automobilom i nije zastao na nekoj od stanica za testiranje na autoputu - može to da učini besplatno i u narednih 10 dana u nekoj od laboratorija ili kod svog lekara opšte prakse, a u međuvremenu ne sme da napušta kuću.

U suprotnom, mora da provede punih 14 dana u karantinu. To važi čak i onda kada putnik na ulasku ne dobije nikakav papir ili obaveštenje. Kazne za nepoštovanje karantina su drakonske u pojedinim pokrajinama, podseća DW.

Za sada još nije potvrđeno, najavljuje DW, ali sva je prilika da će od početka oktobra biti ukinuto testiranje povratnika iz rizičnih zemalja na ulasku u zemlju. Tada će oni morati da budu u kućnoj samoizolaciji ili punih 14 dana, ili najmanje pet dana nakon čega bi se testirali u sopstvenoj režiji i, kada stigne negativni nalaz, bili oslobođeni karantina.

Ulazak iz rizičnih zemalja dozvoljen je i dalje samo nemačkim državljanima i strancima koji žive i rade u Nemačkoj. Osim toga, ljudima koji dolaze poslom poput kamiondžija ili sezonskih radnika, onima koji moraju na sud, imaju zakazano lečenje, ili idu u posetu bračnom partneru. Turističke posete su zabranjene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI FORUM O ETICI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Ka razumevanju i upravljanju novim izazovima