NEMAČKA EKONOMIJA: Pretkrizni nivo tek 2022. godine

Tanjug

14. 09. 2020. u 15:47

NEMAČKA ekonomija trebalo bi da se oporavi od krize korona virusa u preostalom delu ove godine i verovatno će snažno porasti u trećem kvartalu, ali će nivo na kom je bila pre krize dostići tek 2022. godine, objavilo je danas nemačko Ministarstvo ekonomije.

НЕМАЧКА ЕКОНОМИЈА: Преткризни ниво тек 2022. године

Foto: AP

U mesečnom izveštaju ministarstva se navodi da je u drugom kvartalu privreda upala u duboku recesiju, ali da je ublažavanje vanrednih korona mera od maja naovamo dovelo do brzog oporavka u industriji i nekim uslužnim sektorima, prenosi Rojters.

Napominje se da je oživljavanje privrede u poslednje vreme ipak malo izgubilo zamajac, ali da "nemačka ekonomija nastavlja rast, iako umerenijim tempom".

Ekonomisti predviđaju da će najveća evropska ekonomija pokazati da se vratila na staze rasta u trećem kvartalu posle rekordnog pada od 9,7 procenata u drugom tromesečju usled kolapsa privatne potrošnje , investicije i izvoza preduzeća.

Ministarstvo je navelo u izveštaju da je izvoz i dalje daleko ispod nivoa pre izbijanja korona virusa, dok se industrijska proizvodnja vratila na gotovo 90 posto nivoa pre pandemije i nastavlja da raste, ali uz gubitak prvobitnog zamaha.

Ranije ovog meseca, nemačka vlada je revidirala naviše svoju ekonomsku prognozu za ovu godinu na pad od 5,8 procenata u odnosu na prethodno predviđeni pada od 6,3 posto.

Ministarstvo takođe očekuje da će privremeno smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV) u okviru vladinog paketa ekonomskih posdticaja i isplata pomoći porodicama s decom povećati domaću potražnju u drugoj polovini godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)