MOSKVA TVRDI DANEMA TRAGOVA NOVIČOKA: Tri zemlje potvrdile nervni agens kod Navaljnog

I. S.

15. 09. 2020. u 07:56 >> 07:56

GLAVNI toksikolog Omskog regiona Aleksandar Sabajev odbacio je juče navode tri referentne evropske laboratorije o trovanju ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog nervnim agensom novičok, rekavši da te tvrdnje ne odgovaraju njegovoj kliničkoj slici.

МОСКВА ТВРДИ ДАНЕМА ТРАГОВА НОВИЧОКА: Три земље потврдиле нервни агенс код Наваљног

Foto: Tanjug

Sabajev tvrdi da, sa stanovišta medicine zasnovane na dokazima, ne postoje podaci da je Navaljni bio otrovan u trenutku kada je hospitalizovan u Omsku u avgustu. Navaljnom je pozlilo 20. avgusta u Rusiji, u avionu, nakon čega je prebačen u Nemačku, gde se od tada leči u berlinskoj klinici "Šarite".

- Klinička slika pacijenta ne pokazuje znake trovanja. Nema znakova trovanja ni u njegovoj dijagnozi, ni tokom bolesti - rekao je Sabajev i dodao da su uzorci testirani i u ruskim laboratorijama.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru predsedniku Francuske Emanuelu Makronu rekao da su neutemeljene optužbe protiv Rusije u vezi sa hospitalizacijom Alekseja Navaljnog neprimerene, navodi se u saopštenju Kremlja.

Prethodno su, juče tokom prepodneva, Švedska i Francuska potvrdile nalaz koji je pre nekoliko dana saopštila Nemačka, da je Navaljni otrovan novičokom. Kako je preneo nemački dnevnik "Frankfurter algemajne", laboratorije u sve tri zemlje, došle su do istog zaključka i za njega imaju dokaze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!