MOSKVA TVRDI DANEMA TRAGOVA NOVIČOKA: Tri zemlje potvrdile nervni agens kod Navaljnog

I. S.

15. 09. 2020. u 07:56 >> 07:56

МОСКВА ТВРДИ ДАНЕМА ТРАГОВА НОВИЧОКА: Три земље потврдиле нервни агенс код Наваљног

Foto: Tanjug

GLAVNI toksikolog Omskog regiona Aleksandar Sabajev odbacio je juče navode tri referentne evropske laboratorije o trovanju ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog nervnim agensom novičok, rekavši da te tvrdnje ne odgovaraju njegovoj kliničkoj slici.

Sabajev tvrdi da, sa stanovišta medicine zasnovane na dokazima, ne postoje podaci da je Navaljni bio otrovan u trenutku kada je hospitalizovan u Omsku u avgustu. Navaljnom je pozlilo 20. avgusta u Rusiji, u avionu, nakon čega je prebačen u Nemačku, gde se od tada leči u berlinskoj klinici "Šarite".

- Klinička slika pacijenta ne pokazuje znake trovanja. Nema znakova trovanja ni u njegovoj dijagnozi, ni tokom bolesti - rekao je Sabajev i dodao da su uzorci testirani i u ruskim laboratorijama.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru predsedniku Francuske Emanuelu Makronu rekao da su neutemeljene optužbe protiv Rusije u vezi sa hospitalizacijom Alekseja Navaljnog neprimerene, navodi se u saopštenju Kremlja.

Prethodno su, juče tokom prepodneva, Švedska i Francuska potvrdile nalaz koji je pre nekoliko dana saopštila Nemačka, da je Navaljni otrovan novičokom. Kako je preneo nemački dnevnik "Frankfurter algemajne", laboratorije u sve tri zemlje, došle su do istog zaključka i za njega imaju dokaze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

BAJKE ANGELE MERKEL

16.09.2020. 18:34

ODNOSNO BAJKE ONIH KOJI S TIM HOCE DA KOMPROMITUJU RUSIJU.Ja bi nemackim strucnjacima predlozio, da popiju po kasicicu "novicoka" i da se uvere koliko dugo mogu prezivet. Ali eto, oni znaju s cim su ga otrovali, cim je jos u zivotu.