NEUSPEŠNA PROBA SISTEMA ZA UZBUNJIVANJE: Nemačka pala na ispitu, građani nisu ništa čuli

Tanjug

10. 09. 2020. u 20:33

NEMCI su ovoga jutra bili tihi i nisu koristili auto sirene da bi doprineli probama sistema za javno uzbunjivanje, ali je tradicionalna nemačka efikasnost ovoga puta pala na ispitu, jer sistemi u većini gradova nisu funkcionisali.

НЕУСПЕШНА ПРОБА СИСТЕМА ЗА УЗБУЊИВАЊЕ: Немачка пала на испиту, грађани нису ништа чули

Foto: Tanjug/AP

Nemačke vlasti su najavile nekoliko dana unapred da će danas vršiti kontrolu i probe sistema za javno uzbinjivanje, što podrazumeva puštanje sirena za najavu vazdušnih napada, pokretanje brojnih aplikacija na mobilnim uređajima, aktiviranje alternativnih kanala za rano upozorenje na opasnost, škole i fakulteti su bili dužni da obaveste đake i studente da budu spremni, a udruženja za zaštitu životinja upozorena su da zaštite svoje štićenike od uznemirujuće, neuobičajene buke, prenosi AP.

Međutim, u većini gradova nije se dogodilo ništa.

Nadležne nemačke službe odbile su da da detaljno obrazlože zbog čega su tokom probe zatajili sistemi za javno uzbunjivanje u većini gradova u Nemačkoj, ali je ministarstvo unutrašnjih poslova nešto kasnije saopštilo da su "tehnički problemi" razlog i da će se sprovesti sveobuhvatna istraga o ovom slučaju.

Između ostalih, povodom neuspešne probe, oglasilo se i Udruženje gluvih i nagluvih Nemačke kratkom, šaljivom izjavom: "Mi nismo ništa čuli".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna