NOVI DEKRET O ANTIKOVID MERAMA U ITALIJI: Obazrivost zbog povećanja broja pozitivnih na koronu

Milica Ostojić - Specijalno za "Novosti" iz Rima

08. 09. 2020. u 13:17

PREDSEDNIK Vlade Đuzepe Konte potpisao je novi Dekret kojim se produžavaju neke od već važećih antikovid mera i dodaju se izvesne nove, na snazi od 7. septembra do 7. oktobra, a s obzirom na uvećan broj pozitivnih u Italiji posebno posle povratka sa godišnjeg odmora.

НОВИ ДЕКРЕТ О АНТИКОВИД МЕРАМА У ИТАЛИЈИ: Обазривост због повећања броја позитивних на корону

Foto: Tanjug

Poslednje uvećanje broja pozitivnih na korona virus od 1.108 slučajeva na dnevnom nivou i 12 preminulih, na samo 52.553 tampona, to je mapa zaraženih u Italiji i nije vreme za bilo kakvo opuštanje već za obazrivost, što rezultira i u novopotpisanom Dekretu.

 Distanciranje među osobama ostaje prioritet, obaveza nošenja maski u zatvorenom prostoru kao i na otvorenom ako nema uslova za obaveznu distancu od najmanje jednog metra, izuzev dece do šest godina starosti, tampon test za sve koji ulaze u Italiju iz visokorizičnih zemalja kao što su Hrvatska, Grčka, Malta i Španija, pored zemalja koje se od pre nalaze na crnoj listi sa zabranom ulaska u Italiju.

Šta je novo u Dekretu, do sada je važilo pravilo da je zapremina u javnom prevozu podrazumevala samo 50 posto zauzetog prostora sada je to uvećano na 80 posto, sa ukupnim brojem onih koji sede ili stoje u javnom prevozu, naravno sa maskom obavezno. Pravilo za školske autobse i prevoz dece jeste da kapacitet može da bude stoprocentni ako prevoz dece ne traje duže od 15 minuta uz obavezu nošenja maski i ne okrenutih licem u lice jednih prema drugima, za sve preko 6 godina.

Oni koji su se ponadali, s obzirom na početak šampionata serije A, da će se otvoriti stadioni za publiku od toga ništa, za sada ostaju zatvoreni jer predstavljaju ono što je svima poznato "mesta masovnog okupljanja kako unutar struktura stadiona tako i spolja". Ostaju takođe zatvorene diskoteke, do daljenje odluke.

Novo u Dekretu je i to da bračni parovi ili osobe koje su pre živele zajedno, a korona virus ih zatekao u različitim državama, sada mogu da se konačno sastanu u mestu gde su živeli pre pandemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!