AMERIČKI EKSPERTI: Ruska vakcina ohrabruje

Novosti online

06. 09. 2020. u 17:10

АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТИ: Руска вакцина охрабрује

Foto: Depositphotos

RUSKI naučnici su u međunarodnom medicinskom časopisu „Lanset“ objavili rezultate ispitivanja vakcine protiv virusa korona.

Eksperti smatraju da podaci ohrabruju, ali da je potrebno da se ona ispita na većem broju ljudi, piše američki portal „Foks NJuz“.

Testiranje ruske vakcine protiv virusa korona je pokazalo dobre rezultate: antitela su se pojavila kod svih dobrovoljaca za tri nedelje. Rezultati su objavljeni u časopisi „Lanset“, u kome su vakcinu okarakterisali kao bezbednu i naveli da je pacijenti dobro prihvataju, navodi portal.

Prema rečima naučnika, oni su proanalizirali dve varijante vakcine, zamrzavali ih i pakovali tako da ih je moguće transportovati u slabo pristupačna područja. Vakcina je napravljena korišćenjem adenovirusa čoveka.

Prva istraživanja su pokazala, da pacijenti koji su primili vakcinu imaju bolji imunitet, nego oni koji su preležali virus korona. Veliki rast antitela se beleži do 14. dana i dalje tokom celog praćenja. Specifične T-ćelije će svoj vrhunac dostići 28. dana posle vakcinacije. Upravo ove ćelije prepoznaju neprijatelja i napadaju ga.

Naučnici su primetili nekoliko kontraindikacija od vakcine, kao na primer: bol na mestu gde je vakcina primljena, glavobolja i slabost. Međutim, kontraindikacije nisu bile jake i nemaju posledice. Sledi treća faza istraživanja, u kojoj će učestvovati 40.000 dobrovoljaca različitog uzrasta.

Američki eksperti su u intervjuu za „Foks NJuz“ izjavili da navedeni rezultati ohrabruju.

„To je novi detalj u slagalici stvaranja uspešne vakcine protiv kovid 19. Rezultati istraživanja su isti kao u mnogim ranijim istraživanjima vakcina, oni pokazuju da je bezbedna i efikasna u stvaranju imuniteta“, rekao je direktor odeljenja infektivnih bolesti jedne bolnice u NJujorku.

Prema njegovom mišljenju ti podaci pokazuju, da će ruska vakcina biti efikasna u zaštiti od virusa korona, što daje nadu.

Predstavnici Svetske zdravstvene organizacije su napomenuli, da u svetu ima mnogo kandidata za vakcinaciju, ali će vakcina biti korišćena tek kada bude dokazana njena bezbednost i efektivnost, navodi portal.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Dragan P

06.09.2020. 19:36

Како сад? Па зар није преурањено а још је и Руска. Можда је Новичок, немојте ви са запада да примате ту вакцину.

Miloš

06.09.2020. 21:05

Не знам, звучаћу као параноик и теоретичар завере, али ја не верујем Русима, Америма још мање, Европљанима ни да седну на ринглу, а Кинезе не узимам за разматрање. Сви они као хоће улогу светског лидера, али да се понашају као светски силеџија. Свет неће напредовати не због мултикултуралности народа, већ због богаташа (људи и држава) који се боре за влашћу над животима људи. Вакцине су у теорији одлична ствар, људски живот је продужен захваљујући њима, али бојим се да њихова сврха више није иста као пре 50ак година. Надам се да нисам у праву.