POLOVINA SE NEĆE VRATITI NA NASTAVU: Katastrofalni podaci UNHCR o uticaju korone na decu izbeglice

V. C. S.

03. 09. 2020. u 21:17

UKOLIKO međunarodna zajednica ne preduzme hitne mere za ublažavanje katastrofalnih efekata pandemije virusa korona na obrazovanje izbeglica, milioni mladih izbeglica koje žive u nekim od najranjivijih zajednica na svetu biće još više ugroženi, naveo je UNHCR u danas objavljenom izveštaju "Udruživanje radi obrazovanja izbeglica".

ПОЛОВИНА СЕ НЕЋЕ ВРАТИТИ НА НАСТАВУ: Катастрофални подаци УНХЦР о утицају короне на децу избеглице

Foto: P. Milošević

U svim zemljama, kako navode, deca se bore sa negativnim efektima pandemije na obrazovanje, ali deca izbeglice su posebno ugrožena. Pre pandemije, oni su imali duplo veću šansu da ne pohađaju školu u odnosu na decu koja nisu izbeglice. Situacija će se još pogoršati, a veliki broj mališana neće moći da nastavi školovanje zbog zatvaranja škola, nemogućnosti plaćanja školarine i kupovine školskih knjiga, nemogućnosti pristupa tehnologijama ili zato što su primorani da rade i izdržavaju sporodicu, navodi UNHCR.

- Polovina dece izbeglica u svetu već sada ne idu u školu - rekao je Filipo Grandi, visoki komesar UN za izbeglice. - Posle svega što su doživeli, ne možemo da im oduzmemo budućnost, tako što ćemo im uskratiti obrazovanje.

Podaci za prošlu godinu pokazuju da je bruto stopa upisa u osnovno obrazovanje dece izbeglica 77 odsto, srednje pohađa svega 31 odsto, a visoke jedva tri. Iako su te brojke daleko ispod globalnih proseka, one su ipak napredak u odnosu na ranije, ali pandemija preti da poništi taj rezultat. Posebno teška situacija je za devojčice izbeglice, koje već sad imaju manji pristup obrazovanju od dečaka i upola manje šanse da nastave školovanje.

Na osnovu podataka UNHCR, Fond Malala procenio je da se, kao posledica pandemije kovida 19, polovina svih izbeglica koje pohađaju srednju školu neće vratiti na nastavu, a u zemljama u kojima je bruto stopa upisa devojčica izbeglica i pre pandemije bila ispod 10 odsto, svim devojčicama preti rizik da zauvek prekinu školovanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024