SVI STRAHUJU OD JESENI I ZIME: Čuveni evropski ekspert za viruse otkriva - da li će biti drugog talasa?

Novosti online

28. 08. 2020. u 00:23

JEDAN od najvećih eksperata za viruse rekao je da Evropa treba da se pripremi za više žarišta korona virusa, ali da će izbeći "horor" drugog talasa.

СВИ СТРАХУЈУ ОД ЈЕСЕНИ И ЗИМЕ: Чувени европски експерт за вирусе открива - да ли ће бити другог таласа?

Foto: G. Šljivić

Doktor Serđio Brusin iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti rekao je da "užasne scene" i smrti koje smo videli u prvom talasu možda se neće ponovo desiti

- Povećanje slučajeva trajaće nekoliko meseci, ali verovatno nikada neće doći na isti nivo kao u velikom prvom talasu u proleću. Iako vidimo da se broj hospitalizovanih slučajeva povećava u nekim zemljama, nije ni približno blizu onome u martu i aprilu - rekao je Brusin.

On je dodao kako odeljenja intenzivne nege nisu prenatrpana i zdravstveni sistemi sada imaju više vremena za planiranje i reagovanje.

- Optimističan sam da nećemo videti užasne scene koje smo videli u martu i aprilu, ali videćemo još puno slučajeva - istakao je on.

Ovoga puta imamo socijalnu distancu i mogućnost da države reaguju na lokalna izbijanja, zbog čega, kako je rekao, ne misli da će ponovo biti "velikog zaključavanja zemalja".

Potvrđeni slučajevi korona virusa u porastu su u 18 zemalja, uključujući i mnogima u Evropi.

Trenutno je Španija najteže pogođena i pretekla je Veliku Britaniju po dnevnom broju novoobolelih na milion stanovnika.

Serđo Brusin/Foto: Printscreen

Zemlja beleži porast od preko 7.000 infekcija, a turistička mesta kao što su Benidrom i Majorka pojavljuju se kao glavna žarišta.

Francuska je registrovala 5.429 novih slučajeva za 24 sata, novi skok od kraja blokade, a ovakav broj novih infekcija nije viđen od početka aprila.

Francuska vlada želi da izbegne novo zaključavanje države, iako su stručnjaci upozoravali da drugi talas može da ih pogodi u novembru.

U međuvremenu, Nemačka će možda produžiti zabranu velikih skupova do kraja godine, kao deo novih mera za sprečavanje širenja virusa.

Zabrana za događaje kao što su koncerti, sportska dešavanja i festivali treba da istekne krajem oktobra.

Broj novih slučajeva u Nemačkoj u porastu je od početka jula i skočio je u poslednjim nedeljama.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)