KRENULI U NAPAD NA KREMLJ: Nemačka ne zna čime je Navaljni otrovan, ali od Moskve traže transparentnu istragu

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

26. 08. 2020. u 00:19

NEMAČKI lekari priznaju da još ne znaju čime je konkretno otrovan vođa ruske "male opozicije" Aleksej Navaljni, ali je kancelarka Angela Merkel požurila da, zajedno sa svojim šefom diplomatije Hajkom Masom, javno pozove rukovodstvo Rusije da provede transparentnu istragu trovanja opozicionara Alekseja Navaljnog.

КРЕНУЛИ У НАПАД НА КРЕМЉ: Немачка не зна чиме је Наваљни отрован,  али од Москве траже транспарентну истрагу

Foto Tanjug-AP

Merkelova traži da se pronađe i kazni onaj ko je otrovao Navaljnog, a koji, po njenom mišljenju, ima primetnu ulogu u političkoj opoziciji u Rusiji.

Ruski lekari savetuju nemačkim kolegama iz univerzitetske bolnice "Šarite" da ne žure sa ocenama da je ruski opozicionar otrovan, već da detaljno istraže o čemu se zaista radi. Navaljni je u teškoj situaciji, ali mu život više nije u opasnosti.

- U izjavama nemačkih lekara za mene nema ničeg novog - tvrdi dr Boris Teplih, rukovodilac Odeljenja anesteziologije i reanimatologije poznate moskovske bolnice "Piragova". - Oni govore o kliničkim informacijama koje ukazuju na trovanje inhibitorima enzima holinesteraze, supstance koja se nalazi u nekim lekovima, ali i u pesticidima i nervnim agensima. Ali, ni oni kao ni mi, nisu utvrdili o kojoj se konkretno tvari radi. I mi smo za vreme pregleda u bolnici u Omsku, najpre pomislili da je Navaljni otrovan, što kasnije nismo mogli da potvrdimo.

Poznati moskovski doktor Aleksandar Mjasnikov, šef Gradske kliničke bolnice M. Žadkeviča, objašnjava da treba prepustiti lekarima da završe svoj posao i da ih ne treba požurivati i koristiti skandal sa Navaljnim za političke obračune.

- Simptomi trovanja tim inhibitorima mogu biti pad pritiska, znojenje, spazam bronhija, proliv... Kategorički tvrdim da niko do sada nije mogao da kaže da li je Navaljni otrovan, ili se radi o uzimanju nekih lekova. Želim Navaljnom da ozdravi, a bilo bi loše da od njega prave novog Sergeja Skripalja, za kog Britanci tvrde da je otrovan u Solzberiju - kaže dr Mjasnikov.

On objašnjava da pomenutu supstancu sadrže i lekovi protiv Alchajmerove bolesti, ali i oni za poboljšanje pamćenja, stimulatori za rad mozga i drugi, i dodaje da je svako predoziranje opasno. Glavni anesteziolog i reanimatolog Ministarstva zdravlja Rusije profesor Igor Molčanov kažu da je nemoguće posle pet dana uvrditi inhibitor enzima holinesteraze kod Navaljnog, lečenog antidotom. Ruski, a zatim nemački lekari, davali su i dalje daju Navaljnom, naime, preparat atropin.

NEOSNOVANE OPTUŽBE

PORTPAROL ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, izjavio je juče da u Kremlju ne mogu da se odnose ozbiljno prema optužbama da su namerno otrovali Alekseja Navaljnog. "Te optužbe nisu istinite", kazao je Peskov. Dodao je da u Kremlju ne razumeju čemu žurba u tvrdnji da je Navaljni otrovan. Povod da se otvori ozbiljna istraga može biti samo ako se utvrdi konkretno čime je otrovan Aleksej Navaljni, smatraju u Kremlju.

MIŠLjENjE TIMA LEKARA KOJI SU ZADUŽENI ZA LEČENjE ALEKSEJA NAVALjNOG

NEMCI NISU SIGURNI DA LI JE U PITANjU NOVIČOK?

NEMAČKI ugledni medij Dojče vele spekuliše sa činjenicom da u supstance iz klase inhibitora holinesteraze, kojom je verovatno otrovan ruski opozicionar Aleksej Navaljni, spada i otrov novičok. Ovo su potvrdili lekari bolnice "Šarite" u Berlinu, koja leči Navaljnog i objavili da je ruskom opozicionaru najverovatnije dat nervni otrov.

Dojče vele ocenjuje da slučaj neodoljivo podseća na napad na dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Londonu pre dve godine, kada je korišćen novičok. Taj nervni otrov pokreće lančanu reakciju proteina koja, ako se ne leči, može brzo da dovede do smrti. Novičok blokira proizvodnju enzima holinesteraze, a baš to je uočeno kod Navaljnog. Holinesteraza je u metabolizmu važna za raspad neurotransmitera acetilholina.

Ta supstanca ima ulogu, na primer, kod buđenja ili za držanje pažnje. Prestanak razgradnje acetilholina dovodi do "bombardovanja" nervnog sistema različitim nadražajima. Putevi prenošenja signala, u tom slučaju, toliko su preopterećeni da se ponašaju ludo, objašnjavaju naučnici. (I. S.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna