TRI LABORATORIJE DOŠLE DO ISTOG ZAKLjUČKA: Otrova u krvi Navaljnog nije bilo

Od stalnog dopisnika, Branko Vlahović

24. 08. 2020. u 12:11

ТРИ ЛАБОРАТОРИЈЕ ДОШЛЕ ДО ИСТОГ ЗАКЉУЧКА: Отрова у крви Наваљног није било

Foto: Rosbalt.Ru

LEKARI bolnice u Omsku koji su spasili život ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom u ponedeljak su imali konferenciju za novinare, na kojoj su još jednom kategorički saopštili da u njegovoj krvi i urinu nije bilo nikakvog otrova.

- U tri laboratorije bila je napravljena analiza krvi Alekseja  Navaljnog i niti jedna nije pronašla tragove otrova. Uspeli smo da  stabilizujemo njegovo zdravstveno stanje, pa je on mogao da poleti   avionom za Berlin-rekli su rukovodilac bolnice u Omsku Aleksandar Murahovski i njegov zamenik dr Anatolij Kaličenko, koji je svo vreme bio uz Navaljnog. Oni su prisustvovali njegovom prebacivanju na tamošnji aerodrom.


Lekari u Omsku su ljuti na komentare pojedinih ruskih kolega koji  su govorili da su trebali da objave analize krvi Navaljnog. Po ruskom zakonu, ne smeju se objavljivati rezultati analiza bez odobrenja pacijenta ili njegove najuže porodice. Omski lekari ističu  da su se prema Navaljnom odnosili kao prema bilo kojem drugom pacijentu.
Što se tiče njegovog lečenja u Omsku, objašnjavaju da su sve odluke i ocene donošene kolektivno uz konsultacije iskusnih specijalista iz  dve moskovske  bolnice. Angažovani su vrhunski toksikolozi i  reanimatolozi.

Pošto su uspeli da ga spasu, u Omsku su mogli do kraja da izleče   Navaljnog, ali su se saglasili da se prebaci u Nemačku, jer je tako tražila njegova supruga. Inače, supruga Navaljnog i njegovi saradnici su govorili da ruski lekari hoće da ga što duže leče, kako bi iz njegovog organizma izašao sav otrov. Međutim, lekari tvrde da ni  prvog dana lečenja u krvi nije bilo nikakvih otrovnih  materija.

Sada je interesantno šta će pokazati analize u Berlinu, u tamošnjoj univerzitetskoj klinici „Šarite“, u kojoj su lečili i predsednika Ukrajine Viktora Juščenka, a zatim moskovskog internet-menadžera „Medijazone“ Petra Verzilova, koji se proslavio kao organizator   provokacione grupe „Pusi rajot“. Tamo su lečili i Juliju Timošenko, ali ne od trovanja, već problema sa pršljenovima kičme.

Interesantno da mediji sada ne dižu buku što ni u toj berlinskoj bolnici ne žure sa objavljivanjem dijagnoze. Portparolka bolnice Manuela Cingl je kazala da će se prvo sprovesti detaljna dijagnostika, a potom će porodica odlučiti hoće li da o rezultatima budu obavešteni novinari. Iako je nemačka kancelarka  Anglea Merkel podržala ideju da se Navaljni leči u Nemačkoj, avionske transportne troškove platio je Fond „Dinastija“ Borisa  Zimina, osnivača ruske kompanije za mobilnu telefoniju „Bi lajn“. Navaljnog su nemački novinari proglasili gostom kancelarke Angele Merkel, zato što je preskočena birokratska procedura za njegov dolazak u Nemačku i dobio je obezbeđenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

Otrovani Manipulator

24.08.2020. 12:41

Licemerstvu nema kraja. Berlin čuti i informacije nema. Naravno da nemaju šta otkriti. Posle 10 tak dana objaviće čist nalaz ovog manipulatora na 25 stranici dnevnih novina sitnim slovima. Sad treba sve koji su govorili da je otrovan tužiti za narušavanje ugleda Rusije.

Zozonbg

24.08.2020. 13:37

@Otrovani Manipulator - Slažem se. A, da je kojim slučajem prebačen u Englesku, već bi pronašli arsenik, litijum, suljeve, cireve, itd, itd.

DA DA ENGLEZI TO PRONASJU PAR DANA RANIJE

24.08.2020. 14:27

@Zozonbg - ONI NE CEKAJU DA NEKOM RUSU POZLI, kod njih je "Novicok" na stolu, a mediji dobili instrukcije sta da pisu.

Sandra

24.08.2020. 13:18

Možda ovog puta nije otrovan ali je dva puta otrovan i to jednom i u ruskom zatvoru. Kome onda da verujete? Daleko je to od manipulacije. U Rusiji, a sada i u Belorusiji opozicioni lideri se ili likvidiraju ili završe u zatvoru. Kada je vlast uspešna i popularna čega se onda plaši?! Izbora. Apsurdno.

POBRKALA SI LONCICE GOSPODJO

24.08.2020. 14:40

@Sandra - Kao prvo: Izbori su odrzani i nacisti su izgubili, ali im je nalogodavac rekao da to proglase ne vazecim, i da protestuju. Drugo: Kakvi su to opozicioni lideri koje placa Soros i ostala bagra, koja zeli u toj drzavi da zavede nered? Srbija je to najbolje osetila na svojoj kozi, jer na isti nacin je i srpska bagra dosla na vlast 2000. A vi gospodjo samo gledajte i slusajte vesti CNN, BBC i Radio slobodne evrope, onda ste dobro potkovani znanjem i demokratijom. Uzdravlje Sandra, i nastavi dalje da lazes sama sebe, dok velika vecina sveta zna koje manipulacije stizu iz tog tvog demokratskog sveta.

Boki 61

24.08.2020. 15:59

@Sandra - Sigurno je otrovan nekim za sada nepoznatim otrovom i to na daljinu iz kosmosa. Cekajte samo malo da smisle neku besmislenu pricu. Nije prva fabrikovana laz. Takvim lazima su pokretali ratove u mnogim drzavama pa i kod nas. Naravno Engleska tu prednjaci bez premca sledi Nemacka pa nasi francuski prijatelji.

Rade

24.08.2020. 16:12

@Sandra - Sandra, čitaj malo izjave onih koji su napustili Belorusiju. Tačnije ONE KOJA JE NAPUSTILA. Sama je izjavila da nije bilo beloruske službe bezbednosti da joj pomogne da ode u Litvaniju ona danas ne bi bila živa.

Avram

24.08.2020. 16:22

@Sandra - Eto tebe, da nam oci otvoris. Sve ti znas ,cak i pojedinosti o kojima ni KGB pojma nema. A taj Navaljni je toliko mocan opozicionar da se ceo Kremlj trese od smeha na njegovu opozicionu aktivnost. Svi ste vi "moj do mojega" a tek od Putina i Lukasenka,o tome neka govore NVO,EU parlamentarci i ostala boranija. Smesni ste kao cirkus.

Marcco

24.08.2020. 17:53

@Sandra - I ja sam otrovan dva puta u zadnjih 3 godina... jednom od pljeske na NBG a drugi put od šiš-čevapa kod Bajlonija... Dok sam dušu ispuštao nad šoljom, niko me nije pomenuo a kamo li pozvao na lećenje u inostranstvo

Japaja

24.08.2020. 17:57

@Sandra - Pa normalno da su otrovani. Više zapadu vrede mrtvi nego živi. Šta misliš zašto je Lukašenko izbacio iz Belorusije oni prodaju dušu? Ženu. Pa da je ne bi ubili stranci u Belorusiji. Niko mu nikada ne bi poverovao da on to nije učinio.

Miki Zg

24.08.2020. 20:26

@Sandra - Sandrice ,kako znaš da je samo dva puta otrovan ,ja čuo 5 puta ?Izbori su bili i 80 % i 6 % i odmah obojena revolucija na djelu zapadnih prevratnika ,mentora ,hoštaplera .Zbilja ste apsurdni !

KOJI CRNI OTROV

24.08.2020. 13:20

NACISTICKA BAGRA ZNA SAMO ZA OTROV I SANKCIJE, oni drugih argumenata protiv Rusije nemaju. Stigla od Sorosa akontacija, onda se djubre nasljokalo votke.

NECE ME CUDIT AKO MU MALO I UBRIZGAJU U BERLINU

24.08.2020. 13:32

SAMO DA OPRAVDAJU AKCIJU IZVLACENJA. Nego recite mi jel ga posetio Gorbacov? Sa iste su platne liste.

ANTE BAN

24.08.2020. 15:52

Dakle; Navaljnog je očito samo zabolio stomak, pa on umislio da je otrovan! Doduše; car Putin i inače vrlo uvažava, poštuje, i čak- bodri i osokoljava rusku opoziciju!

MiR

24.08.2020. 17:40

E, al nemacki lekari su upravo objavili da je otrovan! Uh sto smo "iznenadjeni" sta ce reci klevetnici Nemci!?? I to kazu da je u pitanju cholinesterase inhibitor, a to je u stvari sredstvo koje pomaze da ne propadnu veze izmedju nervnih celija! Pa to je lek a ne otrov! Samo, izgleda da se tip predozirao!

alex roth

24.08.2020. 18:19

jasno je da navaljni i nije bio otrovan i da su tu laz nemci sada potvrdili jer su morali. rusija bi trebalo po njegovom napustanju zemlje da ga pod hitno kao super vazala i saradnika neprijatelja iskljuci iz svih ruskih gradjanskih prava i ne dozvoli ni privatni ulaz u rusku savesznu republiku isto tako i sa onom pobeguljom svetlanom koja ni sama nije svesna svoje nistavnosti.

sima

24.08.2020. 21:20

Pa nije bilo dok ga švabe nisu preuzele,on je dobijo svoju dozu već u avijonu. Nemci imaju iskusta sa otrovima još iz 2 sv.rata. al Rusima mogu samo da plunu pod prozor,Rusi fašistima isto mogu da pljunu al koju nuklearnu ili atomsku da ih maro smire,nemci počeli da dižu rogove?al dokle?to samo Rusi znaju.

aco

24.08.2020. 22:59

Ma ko vise brine o njemu???Pogledajmo americku demonkratiju.Krenimo samo od Asanza i Edvarda Snoudena.Da su u americi davno bi zavrsili na dozivotnoj robiji jer su navodno neprijatelji SAD.A sta je Navaljni nego neprijatelj Rusije.