TRI LABORATORIJE DOŠLE DO ISTOG ZAKLJUČKA: Otrova u krvi Navaljnog nije bilo

Od stalnog dopisnika, Branko Vlahović

24. 08. 2020. u 12:11

LEKARI bolnice u Omsku koji su spasili život ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom u ponedeljak su imali konferenciju za novinare, na kojoj su još jednom kategorički saopštili da u njegovoj krvi i urinu nije bilo nikakvog otrova.

ТРИ ЛАБОРАТОРИЈЕ ДОШЛЕ ДО ИСТОГ ЗАКЉУЧКА: Отрова у крви Наваљног није било

Foto: Rosbalt.Ru

- U tri laboratorije bila je napravljena analiza krvi Alekseja  Navaljnog i niti jedna nije pronašla tragove otrova. Uspeli smo da  stabilizujemo njegovo zdravstveno stanje, pa je on mogao da poleti   avionom za Berlin-rekli su rukovodilac bolnice u Omsku Aleksandar Murahovski i njegov zamenik dr Anatolij Kaličenko, koji je svo vreme bio uz Navaljnog. Oni su prisustvovali njegovom prebacivanju na tamošnji aerodrom.


Lekari u Omsku su ljuti na komentare pojedinih ruskih kolega koji  su govorili da su trebali da objave analize krvi Navaljnog. Po ruskom zakonu, ne smeju se objavljivati rezultati analiza bez odobrenja pacijenta ili njegove najuže porodice. Omski lekari ističu  da su se prema Navaljnom odnosili kao prema bilo kojem drugom pacijentu.
Što se tiče njegovog lečenja u Omsku, objašnjavaju da su sve odluke i ocene donošene kolektivno uz konsultacije iskusnih specijalista iz  dve moskovske  bolnice. Angažovani su vrhunski toksikolozi i  reanimatolozi.

Pošto su uspeli da ga spasu, u Omsku su mogli do kraja da izleče   Navaljnog, ali su se saglasili da se prebaci u Nemačku, jer je tako tražila njegova supruga. Inače, supruga Navaljnog i njegovi saradnici su govorili da ruski lekari hoće da ga što duže leče, kako bi iz njegovog organizma izašao sav otrov. Međutim, lekari tvrde da ni  prvog dana lečenja u krvi nije bilo nikakvih otrovnih  materija.

Sada je interesantno šta će pokazati analize u Berlinu, u tamošnjoj univerzitetskoj klinici „Šarite“, u kojoj su lečili i predsednika Ukrajine Viktora Juščenka, a zatim moskovskog internet-menadžera „Medijazone“ Petra Verzilova, koji se proslavio kao organizator   provokacione grupe „Pusi rajot“. Tamo su lečili i Juliju Timošenko, ali ne od trovanja, već problema sa pršljenovima kičme.

Interesantno da mediji sada ne dižu buku što ni u toj berlinskoj bolnici ne žure sa objavljivanjem dijagnoze. Portparolka bolnice Manuela Cingl je kazala da će se prvo sprovesti detaljna dijagnostika, a potom će porodica odlučiti hoće li da o rezultatima budu obavešteni novinari. Iako je nemačka kancelarka  Anglea Merkel podržala ideju da se Navaljni leči u Nemačkoj, avionske transportne troškove platio je Fond „Dinastija“ Borisa  Zimina, osnivača ruske kompanije za mobilnu telefoniju „Bi lajn“. Navaljnog su nemački novinari proglasili gostom kancelarke Angele Merkel, zato što je preskočena birokratska procedura za njegov dolazak u Nemačku i dobio je obezbeđenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (30)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri