EVROPSKA UNIJA NE PRIZNAJE IZBORE: Brisel se meša u unutrašnja pitanja Belorusije, uvode nove sankcije

Goran Čvorović - Specijalni dopisnik iz Pariza

19. 08. 2020. u 15:59

ЕВРОПСКА УНИЈА НЕ ПРИЗНАЈЕ ИЗБОРЕ: Брисел се меша у унутрашња питања Белорусије, уводе нове санкције

AP Photo

EU ne priznaje rezultate nedavno održanih predsedničkih izbora u Belorusiji.

Takođe, upućen je poziv na hitno smirivanje situacije i uspostavljanje dijaloga, a najavljene su i pojedinačne sankcije protiv onih koje zvanični Brisel smatra odgovornim za nasilje. Civilnom društvu i ugroženim grupama biće upućeno i 53 miliona evra. To je zaključak vanredne videokonferencije posvećene trenutnoj situaciji u ovoj zemlji na kome učestvovali šefovi država ili vlada zemalja članica EU.

- Ne priznajemo rezultate izbora koje su predstavile beloruske vlasti – poručio je posle sastanka predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, istakavši da ovi izbori "nisu bili fer i nisu ispunili međunarodne standarde."

Mišel je naglasio da su lideri izrazili veliku zabrinutost zbog situacije u Belorusiji i poslali jasnu poruku solidarnosti s beloruskim narodom. Istovremeno je poručio da je "nasilje protiv mirnih demonstranata šokirajuće i neprihvatljivo."

- Osuđujemo ovu brutalnost. Tražimo punu i transparentnu istragu – naglasio je Šarl Mišel.

Predsednik ES je istakao da su civilno društvo i nezavisni mediji ključni elementi u tranziciji beloruskog društva, kao i da građani imaju pravo da slobodno izaberu svoje lidere.

- Ostajemo čvrsto uz pravo beloruskog naroda da izabere svoju sudbinu – rekao je Mišel i najavio sankcije za "autore nasilja i izbornu krađu".

Poručio je i da EU u potpunosti podržava predlog OEBS-a za dijalog u Belorusiji, uz spremnost da u tome pruži pomoć.

- Na vašoj smo strani – uputio je Mišel poruku beloruskom narodu.

Osvrnuo se i na razgovar s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji je vodio dan ranije:

- Poslali smo jasnu poruku, da o budućnosti Belorusije treba da odluči narod Belorusije, a ne da se o tome odlučuje u Briselu ili Moskvi.

Dodao je i to da je važno što su se i u Briselu i u Moskvi saglasili da treba podržati sve pozitivne napore s ciljem da se nađe mirno rešenje i da se garantuje demokratski proces u Belorusiji. Odgovarajući na pitanje da li ima potvrdu Putina da se Rusija neće mešati, uključujući i vojno, rekao je da je Kremlj već izdao saopštenja u pravcu da nemaju nameru da intervenišu.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen, koja je takođe učestvovala na konferenciji za medije, poručila je da je EU "poslala tri jasne poruke": da je uz narod Belorusije koji traži osnovna prava i demokratiju, da će sakncionisati sve koji su, kako je istakla, odgovorni za nasilje, represiju i falsifikovanje rezultata izbora i, konačno, da je EU "spremna da isprati mirnu demokratsku tranziciju vlasti u Belorusiji."

- Narod je izašao mirno na ulice, a vlast je odgovorila nasiljem. To ne može da se prihvati – rekla je Fon der Lajenova, dodavši da narod Belorusije želi promene i da je impresionirana njegovom hrabrošću.

Najavila je i pomoć od 53 miliona evra civilnom društvu i ugroženim grupama.

- Od toga, 2 miliona će biti upućeno žrtvama represije i neprihvatljivog državnog nasilja, milion evra je podrška civilnom društvu i nezavisnim medijima i 50 miliona evra zdravstvenom sektoru za borbu protiv korona virusa, bolnicama, ali i preduzećima i socijalnim službama – poručila je predsednica EK, uz najavu da će lista sankcija za odovorne pojedince biti utvrđena "što je pre moguće".

- Demonstracije u Belorusiji nisu uperene ni prema kojoj susednoj zemlji ili entitetu. Nasilje mora da prestane. Samo inkluzivnim dijalogom može da se pronaće rešenje – zaključila je Ursula fon der Lajen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Mimar

19.08.2020. 16:36

Razocaran sam Belorusima kao i Slavenima u cjelini jer su spremni za male pare da se upregnu u kola zapada koji nema apsolutno plemenite namjere vec da iskoristi, opljacka i prevari dobrocudne slavenske duse. Primjer Rusije devedesetih godina je vise nego dovoljan kada su Rusiju doveli na rub propasti a mnogi zapadnjaci i firme sa zapada su zgrnuli bogatstva.

sima

19.08.2020. 17:56

Zanimljivo da se Brisel zanima za ljudska prava u Belorusiji?al se nikad nije zanimala za ljudska prava u CG, glavno Srbskih manjina. Đukanović je veći diktator od Lukašenka a licemeri ćute samo zati što je CG u Nato. Najveći diktatori čovečanstvu su Brisel i Nato ,i naravno cela EU i Američka ljudska trulež. Al na Belorusiji će izlomiti zube svi ako je neko dirne,Rusi je dobro čuvaju!?

Komandos

19.08.2020. 19:28

Evropskakriminslna grupacija gleda isključivo svoje interese i bira opozicionare u pojedinim državama koje kupuje za sitne novce. Nije im regularno 80 posto podrške naroda a njihovi činovnici nemaju ni 20 posto podrške biračkog tela. Kome oni donesu demokratiju ti više nema hleba. Lukašenko je u pravu kao što je bio i Gadafi...

MiR

19.08.2020. 22:07

Beloruski narod je izabrao, zar ne znate da racunate? Nije samo ovo sto vi slikate narod, mnogo vise ih je glasalo za Lukasenka i sad sede kod svojih kuca. Nasilje su zapoceli vasi demonstranti, nikad policija ne pocinje prva. Ona samo reaguje kad su zivoti i imovina ugrozeni!

Tatic Mile

24.08.2020. 04:28

Lukasenko pohapsi te zapadne placemike i na robiju sa njima, a prvo prisili ti ih da otkriju svoje placenike i onda njih staviti na listu nestanka. Ako sad popustis ucinio si veliku sramotu i ponizenje svoga naroda.

realno

24.08.2020. 07:23

nek belorusi i rusi podrze turke da polako napune eu emigrantima i nema da fali... igranka u najavi ... pa ce se baviti svojom demoNkratijom ali kod svoje kuce