TRAŽE BAZE RAZVIJAJU HIPERSONIČNO ORUŽJE: Amerika traži države u kojima će rasporediti svoje rakete

Novosti online

16. 08. 2020. u 11:15

ТРАЖЕ БАЗЕ РАЗВИЈАЈУ ХИПЕРСОНИЧНО ОРУЖЈЕ: Америка тражи државе у којима ће распоредити своје ракете

Ilustracija / Foto AP

SAD će nastaviti pregovore o rapoređivanju raketa srednjeg i kratkog dometa na kojima se trenutno radi kako bi azijski saveznici, uključujući Japan, se suprotstavili „neposrednoj pretnji“ nuklearnom arsenalu Kine, saopštio je specijalni predstavnik SAD za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli u intervjuu magazinu „Nikej“.

Prema rečima Bilingslija, Vašington namerava da razgovara sa azijskim zemljama, „ne samo o neposrednoj pretnji koju predstavlja Kina, već i o pitanju zaštite naših saveznika“.

Raspoređivanje u Aziji raketa srednjeg i kratkog dometa, kopnenog baziranja, na kojima SAD trenutno rade, postaće sredstvo za unapređenje borbene gotovosti koja je potrebna azijskim državama da se suoče sa „kineskim ucenama“.

U tu svrhu je i potrebno hipersonično oružje na kojem rade SAD.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Varto Marx

16.08.2020. 20:37

Sada je javljeno na tv, 6 da SAD hoce da napuste NATO, krajem ove godine. To je izjavio predsjednik Doland Tramo. u nadi da ce se obestiniti.

buki

19.08.2020. 09:33

@MALI PERICA - Imaju vojnu silu i kada dugovi dođu na naplatu zapretiće njom ili će je upotrebiti i izazvati sukob, možda čak i rat širih razmera, iz kojeg će po običaju izvući korist. Oni u ratove ne ulaze ako im se materijalno ne isplate. Nema kod njih rodoljubivih osećanja, moralnih normi, samo interes. Oni nemaju naciju, samo dolar koji je osnovno merilo svih vrednosti.